Iohannis, despre reglementarea prețului în energie: Guvernul îşi bate capul. Ceva trebuie făcut. Nu putem subvenționa la infinit

Data publicării:
iohannis
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, despre reglementarea pieţei de energie, cerută de PSD, că există în coaliţie astfel de discuţii, dar atâta timp cât nu s-au lămurit este prematur să se exprime. „Este clar că ceva trebuie făcut”, a concluzionat șeful statului.

„Există, într-adevăr, în coaliţie astfel de discuţii şi atât timp cât nu s-au lămurit, împreună cu experţii, este prematur să mă exprim eu. Însă, este clar că ceva trebuie făcut. Aşa cum funcţionează acum piaţa este destul de complicat şi destul de scump pentru buget. Nu putem să continuăm foarte mult timp să subvenţionăm practic preţul energiei”, a declarat președintele.

Acesta spune că este nevoie de o subvenție atât pentru consumatorul vulnerabil, cât și pentru IMM-uri și industria mare.

„Ceea ce trebuie să realizăm este o subvenţie pentru consumatorul vulnerabil, o subvenţie rezonabilă pentru IMM-uri, chiar şi o subvenţie pentru industria mare, pentru că altfel pierdem întreaga competitivitate a economiei româneşti. Atunci e nevoie de mecanisme care fac energia nu doar disponibilă, ci şi accesibilă”, a declarat președintele.

„Guvernul îşi va bate capul, coaliţia va negocia până se găseşte o soluţie fezabilă. Cât va dura? Depinde de evoluţia generală din Europa. Este o criză care nu ne afectează doar pe noi. Este o criză care ne afectează pe toţi. Noi trebuie să găsim mecanisme pentru a supravieţui acestei faze dramatice a crizei energiei. Nu putem să continuăm la infinit cu subvenţionarea preţului la energie”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Surse politice au declarat, miercuri, pentru Digi24.ro că liderii coaliției ar fi căzut de acord, de principiu, pe reglementarea prețului la energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2023. O decizie finală urmează să fie luată într-o ședință a coaliției, programată luni.

Prețurile reglementate propuse de PSD în Coaliție sunt: pentru populația casnică actualele plafoane: 0,68 lei/kwh (până în 100 de kwh), respectiv 0,8 lei/kwh (până în 255 de kwh). Pentru cei care depășesc plafonul de 255 de kwh un preț fix de 1 leu/kwh; pentru școli, spitale, industria farma, IMM-uri: 1 leu/kwh; pentru consumatorii industriali: preț fix de 1,3 lei/kwh.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Comoara descoperită de muncitor. Foto: X
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...