Iohannis, despre legile justiției: Voi fi foarte activ şi voi face uz de toate atribuţiile
Data actualizării: Data publicării:
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că obiectivul său principal îl constituie „păstrarea independenței justiției și păstrarea eficienței și eficacității sistemului de justiție”, drept pentru care avertizează că se va implica „activ” și că va face uz de toate atribuțiile sale constituționale. Mai mult, șeful statului a lăsat a se înțelege că ar putea reveni asupra ideii organizării unui referendum pe justiție și anticorupție.
„Pentru mine, obiectivul principal este păstrarea independenței justiției și păstrarea eficienței și eficacității sistemului de justiție. Ca să păstrăm aceste lucruri sau să îmbunătățim aceste lucruri, sigur, se poate discuta despre modificări ale legislației. În faza în care suntem acum, când nu mai știm cine a propus și ce a propus, nu aș face astfel de evaluări. Sper ca din dezbaterea parlamentară să reiasă proiecte de legi, care într-adevăr fac bine justiției și nu fac rău independenței justiției”, a declarat președintele Iohannis.
Klaus Iohannis consideră că unele dintre prevederile cuprinse în așa-numitul pachet al legilor justiției „sunt bune, oportune și necesare”, dar atrage atenția că este vorba și de „o ciopârțire”.
„De la a corecta legislația - ceea ce, în esență, ar fi fost un lucru bun - până la o ciopârți, ceea ce se întâmplă se pare acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem”, a precizat președintele.
Cât despre variantele de modificare a prevederilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu, Klaus Iohannis a arătat: „Mă tem și aici de ciopârțire. Mă refer bunăoară la acel mult-discutat și vehiculat prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. Un funcționar sau un demnitar poate să facă abuz în serviciu și contra intereselor publice și așa ceva este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discuție aprofundată și de bună credință, ori chiar această bună-credință este greu de găsit și greu de văzut în toată dezbaterea pe care o avem”, a precizat președintele.
Șeful statului l-a criticat dur, în context, pe ministrul Justiției, Tudorel Toader.
„Ministrul Justiției a reușit în speță și cu rezultate remarcabile negative să se demonstreze că se poate și mai netransparent, și mai neclar, și mai incert decât până acum. Niciodată n-am avut, până acum, o astfel de procedură viciată pe legiferare. Pachet de legi asumat de ministru, a cerut avize, toate negative, nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de inițiativă legislativă în Parlament, își dă fizic proiectele din mână, parlamentari din Coaliție iau aceste proiecte și le prezintă ca și cum le-ar fi creat acasă și acum avem inițiativă parlamentară. Așa nu se legiferează”, a precizat Iohannis.
„Sper ca din dezbaterea parlamentară să iasă legi care fac bine, şi nu rău justiţiei, independenţei justiţiei. (...) Voi foarte activ în acest proces legislativ şi voi face uz de toate atribuţiile”, a ţinut să precizeze preşedintele Iohannis.
El a mai declarat că nu are atribuţii în legiferare, dar „opinia persoanei Klaus Iohannis” este că Inspecţia Judiciară „trebuie să rămână la CSM, dintr-un motiv constituţional clar: în Constituţie scrie sec CSM e garantul independenţei justiţiei, de unde vehiculăm simplu că Inspecţia trebuie să fie tot acolo”.
Întrebat, ulterior, dacă rămâne o opțiune organizarea unui referendum pe tema justiției, președintele a răspuns: „Păi, am spus-o mai înainte. Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile și prerogativele prezidențiale pentru a interveni în aces proces, în sensul păstrării independenței justiției”.
Pe 24 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. „Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială.
Pe 13 februarie, Parlamentul a avizat pozitiv referendumul solicitat de șeful statului, dar acesta nu a mai parcurs pașii următori pentru convocarea consultării populare.