Preşedintele Klaus Iohannis, prezent luni la o dezbatere organizată de Asociaţia Oraşelor din România, a spus că pentru alegerile parlamentare, în etapa în care societatea românească se află, ar fi potrivită alegerea pe liste de partid, în timp ce pentru stabilirea primarilor ar fi oportună organizarea alegerilor în două tururi.
„La Parlament, noi am experimentat diferite chestiuni, care, sincer, au avut rezultate câteodată chiar discutabile. Eu nu m-am simţit confortabil - şi nu mi-o luaţi ca şi o critică pentru persoane - când am văzut în Parlament tot felul de aleşi care au ajuns acolo, dar nu pentru că au avut nişte rezultate în politică, ci pentru că au ştiut să îşi facă cunoscut programul pe alte criterii, mai degrabă - hai să zicem - artistice. Cred că pentru Parlament, în etapa în care se află societatea noastră, alegerea pe liste de partid este potrivită, fiindcă dă inclusiv posibilitatea unui partid responsabil să îşi pună pe listă oameni pe care pe urmă îi trimite în comisiile de specialitate. Vedeţi bine că în anumite comisii în Parlament lucrurile nu avansează fiindcă partidele nu au oameni care se pricep pe domeniile acelea. Or, dacă ai listă de partid, poţi să pui şi un jurist, şi un profesor, şi un medic, ca să ai pe cine să trimiţi în comisiile de specialitate, să se rezolve problemele la modul cel mai serios şi nu în bătaie de joc”, a precizat el.
Iohannis a mai spus că alegerile pentru primari ar trebui să se desfăşoare în două tururi.
„Nu poţi să fii primar şi să te pui în faţa comunităţii, să spui: 'Dragii mei, voi m-aţi vrut, deci haideţi să facem!', dacă eşti ales cu 15%. Haideţi să fim serioşi! Şi cred că majoritatea dintre dumneavoastră vă daţi seama că procentul cu care ai fost ales îţi dă mai multă sau mai puţină legitimitate în discuţia cu cetăţenii. Într-un fel te prezinţi dacă ai fost în două tururi şi ai luat 50 şi ceva, 60, 80%. Altfel te prezinţi dacă a candidat o puzderie de lume, ai luat 15% şi ai ieşit primar. Parcă nu e chiar supercorect ce se întâmplă”, a spus Iohannis.
În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, şeful statului a apreciat că nu este greşit ca acest lucru să se desfăşoare la nivelul CJ, nu prin votul direct al populaţiei.
„Pentru preşedinţii de consilii judeţene altfel este chestiunea. Un judeţ nu este o comunitate cu o identitate proprie. Sigur, sunt judeţe care au identităţi, care au steaguri şi aşa mai departe. Dar nu poţi să compari un preşedinte de consiliu judeţean cu un primar. În toată lumea primarul reprezintă comunitatea. Restul sunt diferite entităţi administrative. Deci, la preşedinţi, cred că nu este greşit să rămână alegerea din consiliul judeţean. Nu văd nevoia unui preşedinte de judeţ ales de poporul judeţului, că nu prea există acel popor al judeţului. Judeţele noastre sunt entităţi administrative, care au şi ele un istoric, dar nu se poate compara cu identitatea unei comunităţi, fie comună, fie oraş, fie municipiu”, a explicat el.
Răspunzând unei întrebări adresate de către un edil prezent la dezbatere, Iohannis a spus că primarul trebuie să fie demnitar, nu funcţionar public.
„Primarul este reprezentantul comunităţii, deci este un demnitar. El reprezintă comunitatea. Nu poţi să degradezi un ales în funcţionar. Peste tot în democraţiile consolidate, alesul este demnitar. El reprezintă voinţa unei comunităţi, fie ea mică, fie ea mare. Asta nu înseamnă că nu îi respectăm pe funcţionarii publici. Dar funcţionarul public nu este ales, el este pe o poziţie pe care a câştigat-o, în varianta ideală, prin concurs şi pe care o ocupă. Deci este meseria lui. Primar nu este o meserie. Primar eşti ales de comunitate”, a spus preşedintele Iohannis.