Președintele Klaus Iohannis a declarat, cu ocazia primirii noilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii, că judecătorii și procurorii trebuie să reziste eventualelor presiuni și să nu uite „că un politician sau altul sunt vremelnici într-o funcție de decizie”. Șeful statului a mai arătat că decidenții politici „nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democrației”, în caz contrar cetățenii luând atitudine „pentru a readuce lucrurile pe făgașul lor corect”.
„Independența justiției și garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în discursurile politice. Atât de des uzitate încât unii oameni politici pot crede că le pot folosi ca pretext pentru a pune în pericol tocmai independența justiției și statul de drept. Când unii uită de aceste repere, reacția societății poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt, chiar vitale. Decidenții politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democrației. În caz contrar, cetățenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgașul lor corect. Şi românii au demonstrat că îşi doresc să trăiască într-o societate în care principiul conform căruia nimeni şi nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai transmis noilor magistrați că principiile constituționale referitoare la înfăptuirea justiției trebuie să le definească nu doar activitatea profesională, ci și conduita individuală.
„Nimeni și nimic nu poate fi mai presus de lege”, le-a spus președintele absolvenților Institutului Național al Magistraturii. „Dacă simțiți că asupra dumneavostră se fac presiuni, rezistați-le. Nu uitați că un politician sau altul sunt vremelnici într-o funcție de decizie, pe când legea și Constituția sunt deasupra oricărui partizanat politici”, a mai precizat președintele.
Șeful statului le-a mai spus noilor magistrați să nu uite „niciun moment” de cetățean și de faptul că justiția trebuie să fie în slujba acestuia.