Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2020 și decretul pentru promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
Guvernul și-a asumat, pe 23 decembrie, în Parlament, răspunderea pe Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2020. Proiectul a suferit mai multe modificări după ce Guvernul a acceptat o parte dintre amendamentele USR și ALDE, printre care amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari.
În privinţa Legii bugetului de stat, premierul Orban a precizat că au fost acceptate mai multe amendamente pentru suplimentarea sumelor destinate infrastructurii, dar şi pentru mediu.
"Avem amendamente pentru obiective din domeniul mediului prezentate de USR pentru operaţionalizarea sumalului masei lemnoase. Avem de asemenea alocări pentru sistemele mobile de măsurare a calităţii aerului şi pentru alte obiective importante din domeniul mediului. Sigur, că mi-ar fi foarte greu să trec în revistă toate amendamentele formulate. Există fără discuţie posibilitatea ca unele amendamente cu efecte benefice să nu le fi putut accepta. Credeţi-mă, este vital pentru România să dea un semanl ferm că porneşte lupta cu dezechilibrele economice, readuce bugetul de stat şi în general indicatorii macro-economci spre echilibru", a afirmat premierul Ludovic Orban, luni, în faţa plenului reunit al Paralamentului.
Premierul Ludovic Orban a precizat că au fost acceptate amendamente şi pentru suplimentarea sumelor alocate proiectelor de infrastructură, amintind de autostrăzile Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni sau Comarnic-Braşov, dar şi pentru întreţinerea drumurilor naţionale.
"Nu poţi să generezi cheltuieli la nesfârşit fără venituri. Oricine vine şi zice că vrea să dea ceva trebuie să spună de unde dă acei bani. Dacă ne permitem să cheltuim mai mult un an, doi, există riscul ca 10 ani de zile noi şi copii noştrii vor da o parte din resursele adunate la bugetul de stat, pentru a plăti datorii. Resursele financiare trebuie folosite pentru investiţi, ca într-o casă. Dacă nu schimbăm filozofia bugetară, dacă nu prioritizăm alocarea bugetului către investiţii şi creşterea calităţii educaţiei, creşterea calităţii în serviciul de sănătate, riscăm să ajungem la un momentdat, nu suntem departe, să nu ne ajungă bugetul să paltim salarii, pensii sau subvenţii de pensii", a atras atenţia premierul Orban, de la tribuna Camerei Deputaţilor.
Ludovic Orban a încheiat discursul, cerându-le parlamentarilor să "aibă încredere în acest buget, construit cu extrem de mare atenţie".
Editor: I. I.