Camera Deputaţilor a decis retrimiterea la comisia de specialitate a proiectului de lege privind amnistierea, cu termen la 1 februarie 2014, pentru a fi consultate toate instituţiile interesate care au puncte de vedere contrare. Pe data de 1 februarie 2014 intră în vigoare noul Cod Penal.
Premierul Victor Ponta a declarat că Legea amnistierii poate fi adoptată, din motive practice şi de politică penală, după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul Constituţiei şi al reglementărilor europene şi dacă exclude faptele de violenţă şi de corupţie.
Legea amnistiei trebuie rediscutată, a declarat Victor Ponta.
PNL nu au fost de acord cu Legea amnistiei şi graţierii (amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse).
Traian Băsescu i-a rugat pe parlamentari să respingă legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse. „Va afecta încrederea în justiţie”, a transmis preşedintele.
Sub incidenţa noilor modificări intră cei condamnaţi care au primit pedepse de până la şase ani de închisoare. În cazul graţierii, sunt vizate persoanele care au pedepse de până la şapte ani cu executare.
Printre cei care ar beneficia de această lege sunt Adrian Năstase, Cătălin Voicu sau Antonie Solomon.
Preşedintele Comisie Juridice din Camera Deputaţilor Bogdan Ciucă a spus că legea amnistiei va exclude infracţiunile de corupţie şi cele cu violenţă. Potrivit acestuia, legea era necesară din cauza CEDO.
„CEDO îşi pune problema emiterii unei hotărâri - pilot privind relele tratamente în detenţie, avem 40 şi ceva de milioane de plătit la CEDO. Să întreţii un deţinut înseamnă între 23 şi 25 de milioane de lei vechi, mai mult decât un copil care ia 400.000 de lei vechi. Pedepsele sunt exagerate în comparaţie cu orice ţară europeană”, a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice.