Cel mai recent exemplu este legea prin care deputaţii au dezincriminat situaţiile de conflict de interese, anterioare anului 2013, care îi vizau. Iniţial liderii PNL au spus că nu susţin acest demers. Parlamentarii partidului au votat-o însă pentru.
Alina Gorghiu, copreşedintele PNL: „Credeţi-mă că sunt neplăcut surprinsă, atâta i-a dus capul. Mă surprinde că sunt şi colegi de la noi care au votat cot la cot cu psd.”
La fel s-a întâmplat şi cu legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali. Senatorii PNL au votat-o deşi liderii lor susţineau altceva. De vină ar fi fost un secretar de stat care a spus că Executivul susţine demersul.
Alina Gorghiu, copreşedintele PNL: „Văzând poziţia Guvernului şi cele spuse de colegii noștri din comisie, evident că s-a luat decizia să votăm acest proiect. Astăzi am constat întrebându-l pe primul ministru de ce Guvernul s-a răzgândit, am constatat că, de fapt nu este o poziție exprimată de Guvern ci a secretarului de stat.”
La fel stau lucrurile şi în tabăra social-democraţilor. Preşedintele Liviu Dragnea susţine că PSD votează cererile DNA trimise parlamentului, doar că aleşii partidului le resping, iar nimeni nu le cere explicaţii.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Punctul nostru de vedere comunicat de mine rămâne foarte clar. Rămânem consecvenţi în a nu ne opune solicitărilor venite din partea sistemului judiciar.”
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Nu mai este o noutate care este atitudinea PSD la astfel de cereri. PSD nu se opune acestor cereri.”
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Si cum va vota PSD in plen? Pozitia PSD o cunoaşteţi, a fost adoptată o dată şi nu a fost schimbată.”
Cu toate acestea, parlamentarii au respins cererile care îi vizau pe fostul ministru Titus Corlăţean sau pe deputatul Mădălin Voicu. Iar cei care nu au respectat deciziile conducerii nu au fost sancţionaţi.