A fost reales la numai două ore după ce şi-a dat demisia: viceprimarul Gheorghe Şurubaru din Cluj-Napoca renunţase la funcţie după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat drept incompatibil. Consilierii locali l-au ales însă din nou, cu 14 voturi pentru. Opoziţia a refuzat să îşi exprime punctul de vedere şi a ieşit din sală. Acum, oponenţii, provenind din Uniunea Social Liberală, vor să atace decizia în contencios administrativ.
Scandalul din primăria Cluj-Napoca a început în urmă cu o lună, când Gheorghe Şurubaru, unul dintre viceprimarii oraşului, a fost declarat incompatibil. El îndeplinea şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, lucru interzis prin lege.
Gheorghe Şurubaru neagă însă acuzaţiile aduse: „Eu mi-am dat demisia din firma respectivă de la data de 1 iunie 2012. Faptul că între timp firma nu a înaintat ori a înaintat cu întârziere actele pentru înregistrare la instituţiile abilitate nu este din vina mea.”
La ultima şedinţă a Consiliului Local, Gheorghe Şurubaru a decis să demisioneze din funcţia de viceprimar. După două ore însă, consilierii au organizat un vot secret, iar fostul viceprimar a fost reales. Toţi cei 14 membri PDL şi UDMR au votat pentru întoarcerea lui, spre nemulţumirea opoziţiei, care a părăsit sala.
„Decizia de a demisiona a fost luată pentru a încerca să detensionez un pic situaţia creată”, a declarat viceprimarul. „Repet, nu a fost o situaţie creată din cauza mea şi am preferat să demisionez pentru a detensiona situaţia. Faptul că din nou colegii mei s-au gândit la mine ma face să mă simt onorat şi până la urmă am decis să răspund acestei realegeri”, a argumentat Gheorghe Şurubaru.
Emil Boc, primarul urbei transilvănene, lasă problema în seama instanţei: „Eu am respectat decizia colegilor mei şi propunerea lor pentru că nu am ce să îi obiectez din punct de vedere administrativ domnului Şurubaru. Problema cu incompatibilitatea trebuie să fie rezolvată de instanţele abilitate. Dânsul spune că la momentul în care a devenit viceprimar şi-a depus demisia la firmă din calitatea de administrator, dar nu a operat la registrul comerţului. ANI va stabili cine este de vină, firma sau registrul comerţului, dacă este sau nu incompatibilitate.”
Consilierii locali ai USL vor ataca în instanţă decizia: şedinţa pentru vot „nu a avut un temei ca să fie convocată. Putea să aştepte până a doua, a treia, a cincea zi, să luăm şi noi act în mod real de demisia lui”, a reproşat consilierul liberal Dan Tarcea.
Şi Mircea Jorj, preşedintele PSD Cluj-Napoca, a argumentat de ce este eronată realegerea viceprimarului declarat inccompatibil: „Această şedinţă de îndată nu a respectat condiţiile legale de întrunire ale ei, nici condiţiile de formă, astfel încât această hotărâre de Consiliu Local prin care a fost reales cu totul şi cu totul penibil acest domn viceprimar Şurubaru de către domnul Emil Boc să fie suspendată de către instanţa de contencios, pentru că produce efecte negative asupra tuturor actelor semnate şi însuşite de către domul Şurubaru.”
Primarul Emil Boc a declarat că decizia ANI cu privire la situaţia de incompatibilitate va fi respectată întocmai, indiferent de rezultat.