„Rog să i se returneze banii domnului Neamțu”, a spus premierul. „Știu că domnia sa spune că din lipsă de bani nu a fost ales în Parlament”, a completat ironic Victor Ponta.
Mihail Neamțu, care a venit însoțit de vicepreședintele partidului său, a fost condus afară din sală. El fusese invitat aici de deputatul independent Remus Cernea.
„E un personaj comic Neamțu sau ridicol, sincer. E un legionar de mucava. Să fie sănătos!...Dacă nu a putut să intre în Parlament prin vot...”, a comentat ulterior premierul Victor Ponta.
„USL se obişnuieşte greu cu ideea că poate exista şi opoziție în parlament și că aceasta trebuie respectată”, a scris deputatul Remus Cernea pe contul său de Facebook, exprimându-și dezamăgirea față de constituirea comisiei speciale pentru proiectul Roșia Montană, a cărei componență fusese votată cu puțin timp înainte în Parlament.
Incidentul l-a iritat pe președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a ieșit pe hol și le-a cerut membrilor serviciului de pază să fie mai vigilenți și să-i evacueze din Parlament pe cei doi reprezentanți ai partidului Noua Republică.
Partidul Noua Republică nu este partid parlamentar, nereușind să obțină niciun mandat la alegerile din decembrie 2012. Liderul său, Mihail Neamțu, se opune proiectului Roșia Montană.
Premierul Victor Ponta a prezentat, marți, în Parlament, scrisoarea de intenție pentru un nou acord cu FMI.
Explicațiile lui Mihail Neamțu
Șova și cu Ponta s-au comportat ca niște Iuda, a explicat Mihail Neamțu pe holurile Parlamentului, precizând că punga pusă pe pupitrul premierului conținea „30 de arginți”.
„Ce este grav? Faptul că Iuda a vândut? Da, este foarte grav!!! Este și mai grav faptul că Ponta vrea să vândă România. (...) Șova și Ponta s-au comportat ca niște agenți de PR ai acestei companii private și sute de mii de români au ințeles că în vârful guvernului se află niște trădători”, a declarat Mihail Neamțu.
„Ponta - trădătorul, salvați tricolorul!!! Ăsta a fost mesajul. Cred că va fi preluat de piață și de poporul român, observați că diaspora s-a raliat acestui mesaj al nostru. Este pentru prima oară când românii de pretutindeni cu românii de acasă își dau mâna denunțând această cianurizare a politicii românești”, a mai spus Neamțu.
„Guvernul, prin Victor Ponta și Dan Șova, anulează distincția între simplu lobbyst și poziția de ministru. Ministrul trebuie să slujească interesele publice. Traian Băsescu, împreună cu mulți membri ai actualei opoziții, a susținut la fel de condamnabil acest proiect. Sunt la fel de supărat că această dezbatere a fost trecută sub tăcere ani de zile. De la oameni precum Cristian Preda din PDL până la Mihai Răzvan Ungureanu, sunt foarte mulți lideri ai actualei opoziții care nu pot vorbi pentru că au avut directe interese uneori de natură materială în relația cu RMGC. Au fost consilieri personali ai unor foști premieri care au luat bani și care au dus jurnalițti în lume, inclusiv în Noua Zeelandă (aluzie la Corina Vințan, fost consilier al lui Mihai Răzvan Ungureanu – n.r.)”, a punctat liderul Noii Republici.
Ce spune Remus Cernea
Deputatul Remus Cernea a declarat ulterior incidentului că nu știa de intențiile lui Mihail Neamțu. „Am fost sunat de domnul Neamțu și m-a rugat să-i permit accesul, să vină să asiste la lucrările Parlamentului dată fiind tema foarte importantă cu Roșia Montană. Am rugat un consilier de-al meu, i-a facut intrarea. Au fost cinci persoane care au intrat. Am înțeles că au vrut sa urce la balcoane și nu li s-a permis accesul”, a explicat Remus Cernea. „Brusc, la câteva minute, am văzut acel incident de care nu știam nimic”, a adăugat deputatul independent. El a precizat că este de acord cu protestele privind Roșia Montană, dar, în opinia sa, „prestanța Parlamentului trebuie protejată”.