Președinția Camerei Deputaților este vacantă, după condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman. Începe deja războiul pentru ocuparea funcției lăsată liberă, atât PSD cât și partidele de Opoziție, câștigătpare în alegeri, dorind să o adjudece.
Marți se va declanșa procedura de vacantare a postului deținut până luni de Liviu Dragnea, pentru ca, apoi, partidele să înceapă negocieri pentru susținerea candidaților pe care îi vor propune. PSD revendică funcția ca aparținându-i de drept, după câștigarea alegerilor parlamentare din 2016. ”Președinția Camerei Deputaților trebuie să rămână la PSD”, a spus, luni, Lia Olguța Vasilescu, după întâlnirea liderilor PSD cu noul lor președinte de partid, Viorica Dăncilă.
Surse din conducerea PSD susțin că Lia Olguța Vasilescu își dorește funcția, așa cum și-ar dori să fie și președinte la PSD, în timp ce Viorica Dăncilă ar rămâne doar la Guvern, însă o decizie în acest sens va fi luată în ședința CEX al PSD care va avea loc marți seara, la ora 18. Există mai multe nume vehiculate pentru preluarea funcției, cu condiția întrunirii majorității la votul în plenul Camerei Deputaților, prin ele aflându-se numele lui Marcel Ciolacu și al lui Florin Iordache. Acesta din urmă însă, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, nu are foarte multe șanse să fie validat de CEX.
Este vehiculată și varianta unei negocieri între PSD și Pro România, pentru ca social-democrații să îl susțină pe Victor Ponta pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților. Contactat de Digi24.ro, Victor Ponta a respins ipoteza: ”Drăguț. Numai eu nu știu asta”
USR, proaspăt câștigător, alături de PNL, al alegerilor de duminică, va decide marți dimineață dacă va susține un candidat propriu pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, sau va negocia cu PNL să aibă un candidat comun. Liberalii au și ei ședință, tot dimineață, cel mai probabil urmând să o susțină pe Raluca Turcan pentru post.
Negocierile nu vor fi simple, pentru că fiecare partid în parte, singur, nu poate impune la votul în plen un președinte, nici PNL fără sprijinul USR, UDMR și al minorităților, nici USR fără ajutorul colegilor de Opoziție, nici PSD fără voturi de la alt partid.