Impozitul pe gospodărie revine în discuţie. Executivul a renunţat la această taxă, încă din vară, dar liderul PSD, Liviu Dragnea, a readus-o în discuţie, într-o intervenţie la Antena 3. Şeful PSD speră chiar ca această nouă taxă să se aplice din 2019. Specialiştii în domeniul fiscalităţii spun însă că măsura nu îşi are rostul, mai ales că, în acest moment, ANAF nici macar nu are capacitatea tehnică să proceseze milioane de declaraţii.
Impozitul pe gospodărie a intrat în atenţia publică încă din timpul guvernării lui Sorin Grindeanu. Măsura a fost însă abandonată pentru că era dificil de aplicat. Liviu Dragnea a spus acum că speră ca noua taxă să se aplice din 2019.
Liviu Dragnea: „Impozitul pe gospodarie trebuie să fie implementat în acest mandat”. Măsura atrage însă critici vehemente din partea specialiştilor din domeniu.
Cristian Păun, profesor de economie: Are două mari probleme: o problemă de definișie a conceptului de gospodărie: ce e aia gospodărie, câte rude. A doua problemă e legată de faptul că fiecare dintre noi va trebui să își declare aceste venituri indiferent dacă sunt de natură salarială pentru cea mai mare parte dintre români. Adica ele se află înregistrate in contabilitatea firmelor care ne raportează aceste salarii.
În plus, consultanţii fiscali atrag atenţia că, în acest moment, ANAF nu are capacitatea tehnică să proceseze atâtea milioane de declaraţii.
Adrian Bența, consultant fiscal: Birocrația și procedura de implementare și cheltuielile cu administrarea unui astfel de sistem sunt mai mari decât beneficiile pe care le are bugetu. Vor exista puține cazuri în care cetățenii vor beneficia de pe urma acestor deduceri suplimentare, dar per ansamblu, cred că se birocratizează o instituție care deja e birocratică.
Noul sistem de impozitare ar urma modelul american şi ar însemna ca, la finalul unui an, fiecare gospodărie să-şi declare veniturile obţinute în 12 luni.