Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a avut o întâlnire, marți, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Camera Deputaților. Întâlnirea nu a fost anunţată presei şi nu au fost făcute declaraţii la finalul acesteia. Într-un comunicat de presă difuzat ulterior, de la Parlament, s-a strecut însă și o eroare.
Actualizare 14:10. Camera Deputaților a publicat un comunicat de presă în care arată subiectele de discuție. Cuvântul „justiție” nu este menționat în comunicatul de astăzi difuzat de Parlament.
În plus, un detaliu important iese la iveală din comunicatul de presă al Camerei Deputaților. „(...) România fiind prima țară membră NATO care a alocat 2% din PIB pentru apărare”, precizează sursa citată, fără să menționeze alte detalii.
Însă, potrivit celor mai noi informații ale NATO pe acest subiect, publicate în iunie 2017, în afară de SUA, alte cinci țări contribuie cu 2% din PIB pentru apărare: Grecia, Estonia, Marea Britanie, România și Polonia (în ordinea sumelor alocate). Este neclară așadar precizarea din comunicatul venit de la Parlament în legătură locul ocupat de țara noastră la capitolul cheltuieli de apărare.
Comunicatul Camerei Deputaților:
„Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, l-a primit marți, 20 februarie, pe domnul Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.
Întâlnirea a avut loc pe fondul unei dinamici pozitive a relațiilor bilaterale, în domeniile politico-militar și de securitate, România fiind prima țară membră NATO care a alocat 2% din PIB pentru apărare.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul politicii externe şi de securitate a României. Ţara noastră a avut cea mai mare creştere economică din Europa, continuând, în acelaşi timp, să fie un generator de securitate şi stabilitate, în special în regiunea noastră.
În acest sens, discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe identificarea oportunităților de întărire şi aprofundare a Parteneriatul Strategic între România și SUA în toate domeniile, partea română subliniind importanța amplificării şi dezvoltării dimensiunii economice, în special în domenii cheie precum energie, IT și securitate cibernetică, știință și cercetare.
Astfel, s-a agreat elaborarea şi implementarea unui plan de acţiuni de lucru pentru a întări și aprofunda parteneriatul strategic între România și SUA, pe aceste dimensiuni.”
Hans Klemm a intrat în jurul orei 11:00 în biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului, fără să facă declarații. Întâlnirea cu Liviu Dragnea a durat o oră. La întâlnire a participat și Ana Birchall, vicepriministru pentru implementarea parteneriatelor strategice.
Este cunoscut faptul că ambasadorul SUA a atras atenția în legătură cu atacurile la adresa Justiției. Percepția este că cei doi vor discuta despre Justiție și acum, în contextul în care, peste două zile, ministrul Tudorel Toader urmează să citească în Parlament raportul referitor la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe fondul scandalului declanşat de înregistările lansate în spaţiul public de fostul deputat Vlad Cosma.
Ultima întâlnire pe care au avut-o la Parlament a fost în noiembrie 2017, când au discutat despre legile Justiției și despre înființarea unui muzeu al Holocaustului în România.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va discuta astăzi cu Tudorel Toader despre acuzaţiile la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În urmă cu o săptămână, ambasadorul SUA, Hans Klemm, s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă.
Ambasada SUA a transmis atunci că oficialul american şi Viorica Dăncilă au abordat şi subiectul justiţiei, însă premierul a negat acest lucru.
Viorica Dăncilă a susţinut că nu a discutat cu ambasadorul american, Hans Klemm, despre legile Justiţiei, spunând că a fost o „abordare foarte scurtă” despre justiţie şi că ea s-a arătat îngrijorată, în contextul apariţiei înregistrărilor de la DNA Ploieşti.