Aproximativ 56.700 de hectare vor fi împădurite până în 2026 în cadrul Programului Național lansat de Guvern. Premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat speranța ca prin acest program, acele județe din sud și est unde este predominantă culoarea roșie să treacă pe verde.
Şeful Executivului a participat vineri, la Palatul Victoria, la semnarea unei noi serii de contracte de finanţare pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar şi lansarea Programului Naţional de Împăduriri 2022-2026, alături de ministrul Mediului, Tanczos Barna.
"Este o zi foarte importantă pentru demersurile întreprinse la nivelul Guvernului în ceea ce priveşte demararea celei mai ample campanii de împădurire. Discutăm de o campanie care este finanţată prin PNRR şi suprafaţa totală pentru următorii ani până în 2026 este de aproximativ 56.700 de hectare. (...) Este un moment prin care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din ţara noastră, un program care oferă speranţă pentru generaţiile viitoare că vor trăi într-un mediu mai puţin poluat, într-un mediu mai curat, într-un mediu în care biodiversitatea va fi mai bine consolidată şi mai dezvoltată şi sperăm ca acele judeţe unde culoarea roşie este predominantă, în mod deosebit în sudul şi estul ţării, prin implementarea acestor programe să schimbe culoarea şi să treacă spre acel verde pe care putem să-l vedem în zonele şi în judeţele unde nu se confruntă cu astfel de probleme", a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.
El a atenţionat că în România suprafeţele acoperite de pădure reprezintă aproximativ 29% din suprafaţa teritoriului, în timp ce în Europa suprafaţa totală acoperită de păduri este de aproximativ 39%.
"Ca tare, avem datoria ca, aşa cum ne-am angajat, să folosim toate resursele pe care le avem la dispoziţie, resursele financiare şi în mod deosebit resursele umane, pentru că aici este şi o chestiune de voinţă şi de responsabilitate pentru generaţiile viitoare în ceea ce priveşte protejarea mediului şi a biodiversităţii. Pentru aceasta avem în Planul de Redresare şi Rezilienţă, aproximativ 1,1 miliarde de euro şi toţi aceşti bani trebuie folosiţi cu iscusinţă, astfel încât să lăsăm generaţiilor un mediu mai curat", a declarat Ciucă.
El a adăugat că această campanie vine şi completează celelalte măsuri guvernamentale din aria protejării mediului, respectiv măsurile stabilite prin Fondul Local şi Valul Renovării.
Premierul s-a referit şi la semnarea, vineri, la Guvern, a unei noi serii de contracte pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar, subliniind că autorităţile centrale s-au angajat să realizeze la nivel naţional 565 de astfel de centre. Suma standard acordată pentru aceste contracte este de 3,83 milioane de lei pentru fiecare UAT participant la program.
În context, şeful Executivului a punctat şi faptul că bilanţul la un an de guvernare PSD, PNL, UDMR arată că măsurile luate de Guvern au vizat în primul rând protejarea populaţiei, au vizat protejarea economiei, susţinerea mediului de afaceri şi asigurarea de venituri cât mai mari la bugetul de stat.
"A fost un an care a avut tot spectrul de provocări, de la încheierea ultimului val al pandemiei de COVID-19, la începerea războiului ilegal şi neprovocat al forţelor armate ruse în Ucraina, la creşterea preţurilor la energie şi la gaze, la efectele pe care le-a produs inflaţia şi toate celelalte chestiuni care ţin de ceea ce am fost nevoiţi să gestionăm în această perioadă. Doresc să subliniez că măsurile noastre au vizat în primul rând protejarea populaţiei, au vizat protejarea economiei, susţinerea mediului de afaceri şi asigurarea de venituri cât mai mari la bugetul de stat", a mai declarat Ciucă.
Editor : G.M.