Până la sfârşitul lunii martie, miniştrii trebuie să decidă câţi oameni dau afară, a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea la sfârșitul ședinței de guvern.
Numărul posturilor din cabinetele demnitarilor a fost redus prin ordonanţă de Guvern, în cazul funcţiilor de demnitate publică asimilate rangului de secretar de stat, care sunt cele mai numeroase în administraţia centrală, reducerea fiind de un singur post la fiecare cabinet, a precizat Dragnea.
Pentru cabinetul primului-ministru, care include 18 posturi, nu se va opera reducerea, iar pentru funcţiile de vicepremier cu portofoliu şi ministru de stat cabinetul va fi redus de la 15 la 12 posturi. Pentru funcţia de vicepremier fără portofoliu sau de ministru, ministru delegat, secretar general al Guvernului, şef al Cancelariei primului-ministru cabinetul va fi redus de la 13 la 8 posturi.
În acelaşi timp, pentru funcţiile de secretar de stat, adjunct al secretarului general al Guvernului, asimilaţi ai acestora din cadrul ministerelor, Secretariatului General al Guvernului şi Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul cabinetul demnitarului va fi redus de la cinci la patru posturi, iar pentru conducătorii de organe de specialitate ai administraţiei publice centrale cu rang de sceretar de stat va fi operată o reducere de la 4 la 3 posturi.
Dragnea a arătat că, după reorganizarea ministerelor, vor exista 55-60 de secretari de stat în cadrul acestora.
___________________________________
În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a propus ca până în luna martie numărul funcțiilor de conducere din aparatul central să fie înjumătățit.
„Azi facem un pas mic pentru buget: reducem numărul de secretari de stat, consilieri şi şefi de agenţie cu grad de secretar. E un semnal pe care, până în martie, fiecare dintre miniştri trebuie să-l continue. Reducerea la jumătate, am propus eu, a funcțiilor de conducere din aparatul central - directori, directori generali”, a afirmat miercuri premierul.
Victor Ponta a mai declarat că se va consulta cu FMI în privința posibilității de a plăti mai bine pe cei care au performanță, măsura fiind însă condiționată de restructurarea aparatului central.
„Asta trebuie să facem şi în structurile deconcentrate - nu mai ştim câţi oameni avemîn structuri deconcentrare, companii. Eu vorbesc de cei de prin birouri”, a completat Ponta.
Vosganian, Fenechiu și Niță, nominalizați pentru a face „o adevărată restructurare”
În acest context, el a atras atenția miniștrilor liberali Varjuan Vosganian (Industrie) și Relu Fenechiu (Trasporturi), dar și social-democratului Constantin Niță (Energiei) - miniștri care au în subordine mari companii de stat - că ar fi bine să facă în acest an o adevărată restructurare. „Aveți sute și mii de oameni în plus, prin birouri, nu vorbesc de săracul CFR-ist care stă în frig”, le-a spus premierul celor trei miniștri.„Dar nu o restructurare cu toporul, 25% (...), ci o restructurare care să aibă sens”, a precizat primul ministru.
În acest moment, bugetul are un deficit de 5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că trebuie să existe cheltuieli mai mici cu un miliard de euro, din cauza unei erori de calcul.Economia trebuie făcută după ce Institutul Naţional de Statistică ar fi calculat greşit Produsul Intern Brut, eroare în urma căreia bugetul a pierdut un miliard de lei.