Fără PNL la guvernare, Uniunea Social Democrată trebuie să îşi joace toate cărţile pentru a-şi asigura majoritatea în Parlament. Pentru moment, ar putea să facă unele modificări în Guvern, cum ar fi comasarea unor ministere, pentru a completa locurile lăsate libere de miniştrii liberali. Însă acest calcul nu îi va asigura stabilitatea în Parlament. Fără un aliat sigur, USD nu poate avea majoritatea în Legislativ, aşa că ar putea merge în alianţă cu UDMR. Însă pentru ca cei de la UDMR să accepte, USD trebuie să dea ceva în schimb. Preţul este clar: miniştri, secretari de stat şi câţiva prefecţi.
Comasarea ministerelor rămase libere
Social-democraţii ar urma să ocupe locurile lăsate libere de PNL. În locul Marianei Câmpeanu la şefia Ministerului Muncii ar putea să vină preşedintelele Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache. Şi ministrul Mediului, Rovana Plumb, ar putea conduce acest minister. Rovana Plumb ar urma să aibă şi atribuţiile deţinute de ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga.
Constantin Niţă ar putea prelua Ministerul Ecomomiei şi va avea şi atribuţiile pe care le deţine acum ca ministru delegat pentru Energie. Şi Liviu Voinea ar putea conduce Ministerul Finanţelor, dar păstrându-şi şi atribuţiile de ministru delegat pentru Buget. Iar Ministerul Transporturilor, care până acum a fost condus de Ramona Mănescu, ar putea trece în coordonarea lui Dan Şova, care are avea atribuţii şi în domeniul Marilor Proiecte. Ministerul Sănătăţii va fi condus de Nicolae Bănicioiu. El va rămâne şef şi la Ministerul Tineretului. O altă schimare va fi la Ministerul Comunicaţiilor. Deputatul PSD Sebastian Ghiţă ar putea prelua acest minister.
Mai sunt încă locuri deţinute momentan de liberali pentru care nu se vehiculează încă nume.
Doleanţele UDMR
În rest, formula guvernamentală rămâne aşa cum s-a stabilit. Un guvern USD va avea însă probleme cu majoritatea în Parlament, aşa că, cel mai probabil va apela la ajutorul UDMR. Pentru voturile maghiarilor din Parlament, USD va da la schimb locuri în Guvern, fiind dispus să cedeze Ministerul Comunicaţiilor sau pe cel al Culturii. Unul dintre acestea ar putea fi condus de Kelemen Hunor. Iar Ministerul Mediului ar putea fi coodonat de deputatul Attila Korodi.
Dacă UDMR ar face pasul la guvernare, nu ar face asta fară să pună condiţii: îşi doresc o funcţie de vicepremier. În acest context, guvernul va avea patru vicepremieri: PSD, UDMR, PC şi UNPR. UDMR mai vrea şi două ministere: pe cel al Culturii, dar oscilează şi între Ministerul Sănătăţii sau cel al Comunicaţiilor. Aceştia mai vor nouă posturi de secretari de stat, plus patru şefi de Agenţii şi deconcentrate, prefecţi în judeţele în care minoritatea maghiară este majoritară (Harghita, Covasna şi Mureş) dar şi ca legea statutului minorităţilor să treacă de Parlament. În schimb, UDMR va da asigurări ca va sprijini candidatul USD la prezidenţiale în aceste judeţe.
În Parlament, în alianţă cu UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, USD va avea o majoritate de 55%, mai exact 318 parlamentari, în condiţiile în care pentru asigurarea majorităţii în şedinţele plenului celor două Camere ale Parlamentului este nevoie de 298 de voturi.