Grindeanu nu i-a avizat lui Dragnea proiectul „TVA 0% pentru locuințe”
Data publicării:
Proiectul de lege de scădere a TVA la 0% pentru locuințe, servicii de publicitate, îngrășăminte și pesticide, promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea, nu a primit nici acum un punct de vedere de la Guvernul Grindeanu, deși acest lucru a fost solicitat încă din 28 februarie. Măsura este inclusă în programul de guvernare al PSD-ALDE și ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 martie, dar a fost criticată de mediul de afaceri.
Liviu Dragnea a depus pe 22 februarie, la Senat, propunerea legislativă de modificare a Codului Fiscal în sensul reducerii la 0% a TVA pentru o serie de bunuri și servicii. Măsura era cuprinsă în programul de guvernare la capitolul „Respect”, alături de reducerea cotei generale a TVA și înființarea unei direcții care să urmărească, pe de o parte, reducerea numărului de agenții și instituții din subordinea Guvernului, iar pe de alta, implementarea unui sistem de plată online a tuturor taxelor din România.
Ideea TVA 0% la locuințe a fost promovată, de altfel, de Liviu Dragnea și în timpul campaniei electorale, șeful PSD arătând că măsura va stimula construcția de locuințe și va determina scăderea prețului.
Imediat după depunerea în Parlament a proiectului semnat de Dragnea, parlamentarii PSD s-au mobilizat să susțină utilitatea măsurii, ajungând chiar să-i invite pe colegii din opoziție să voteze propunerea („Parlamentarii sunt trimiși în Parlament ca să îi reprezinte pe cei care îi votează. Ei nu merg acolo să facă opoziție de dragul opoziției. Deci fac apel la toți parlamentarii opoziției, inclusiv la cei de aici, din Botoșani, să susțină ceea ce este în interesul alegătorilor lor și să treacă peste faptul că această scutire de TVA pentru locuințe, publicitate și agricultură poartă semnătura președintelui PSD, Liviu Dragnea” - Doina Federovici, senator PSD și lider PSD Botoșani).
Pe 28 februarie, Senatul a cerut punct de vedere de la Guvernul Grindeanu și aviz de la Consiliul Legislativ. Au trecut lunile și senatorii au primit doar avizul Consiliului Legislativ. Nimic de la Guvern.
În cele din urmă, pe 2 mai, proiectul a fost prezentat în Biroul Permanent al Senatului și trimis comisiilor de specialitate. Până acum, au venit avize favorabile de la Comisia pentru muncă și Comisia economică, iar raportul urmează să fie dat de Comisia pentru buget-finanțe.
De ce Executivul nu a emis, în circa trei luni de la sesizare, un punct de vedere la proiectul lui Dragnea? Mai ales că, la începutul lunii martie, premierul Sorin Grindeanu spunea că va da un punct de vedere pozitiv și că va notifica Comisia Europeană în acest sens („Legea TVA-ului zero la construcţia de locuinţe pentru persoane fizice are susţinerea Guvernului. Daca vorbeşti cu un finanţist care adună doar plusuri şi minusuri, prima impresie este că vom avea un minus, dar efectele vor fi pozitive şi vom începe să reducem deficitul de un milion de locuinţe pe care îl are România” - Sorin Grindeanu, 3 martie)?
O explicație oficială nu a fost oferită. Dar, pe surse guvernamentale, s-a scurs informația că Executivul nici nu a transmis ceva la Bruxelles, mai ales că semnalele venite dinspre mediul de afaceri nu au fost tocmai încurajatoare, existând suficiente voci care să spună că „măsura mai mult încurcă decât ajută”.
Totodată, s-a lăsat a se înțelege că proiectul ar putea fi retras de inițiatorul său, adică de Liviu Dragnea. „Eu nu aş vrea să renunţăm pentru că este o măsură care poate dinamiza acest domeniu, adică nu aş vrea să ne împiedicăm de acest detaliu financiar-birocratic pentru a renunţa la această măsură”, reacționa șeful PSD, la sfârșitul lunii aprilie, la informațiile pe surse guvernamentale.
Cum proiectul avansează în procedura parlamentară fără avizul - pozitiv sau negativ - al Guvernului, rămâne de văzut ce vor face la vot parlamentarii PSD. Vor vota proiectul dorit de Dragnea, dar care pare să fie nesusținut de Guvern, deși măsura este cuprinsă în programul de guvernare? Sau vor apela la un artificiu, de a „pierde” proiectul pe drum?