„Comisia nu intervine în activitatea guvernamentală. Comisia de monitorizare nu face analize şi nu dă dispoziţii privind modul în care se iau deciziile în guvernul României. Comisia este interesată de două lucruri: realizarea obiectivelor asumate de PSD în campania electorală şi în programul de guvernare şi raportarea Executivului la problemele cetăţenilor. Ceea ce se întâmplă în ministere, felul în care se iau deciziile, modul de implementare, strategiile toate acestea ţin exclusiv de decizia primului ministru şi a echipei sale”, a declarat Adrian Dobre, citat de News.ro.
El a ţinut să precizeze că „premierul Grindeanu şi echipa sa au libertate totală de decizie în guvern”.
„Nu amestecăm lucrurile. Comisia nu ia decizii politice. Este doar o echipă de monitorizare şi analiză. Deciziile politice se iau în forurile de conducere a partidului. Comisia nu ia decizii privind sprijinul guvernării. Comisia nu sprijină politic un ministru sau o anumită măsură de guvernare, aceste decizii se iau în cadrul coaliţiei PSD-ALDE”, a completat purtătorul de cuvânt al PSD.
Potrivit social-democratului, „Comisia de monitorizare va face o evaluare periodică la sfârşitul fiecărui trimestru” şi, ”în mod evident, pot exista şi rapoarte intermediare”.
În ceea ce priveşte componenţa Comisiei de monitorizare a activităţii Guvernului, Adrian Dobre a spus că aceasta este formată din: Liviu Dragnea, Mihai Fifor, Marian Neacşu, Gabriela Firea, Şerban Nicolae, Doina Pană, Iulian Iancu, Viorica Dăncilă, Leonardo Badea şi Florin Buicu.
Adrian Dobre a prezentat un prim raport al comisiei de monitorizare.
„Pentru primul trimestru al anului 2017 aveam un număr de 54 de promisiuni asumate în campania electorală şi în programul de guvernare şi din acestea, până în acest moment, au fost realizate 38. Asta înseamnă că avem peste 70% procent de realizare. Este un rezultat foarte bun şi asta arată că guvernul a reuşit să ţină pasul cu calendarul de implementare pe care şi l-a propus, deşi au fost trei obstacole majore care au obstrucţionat mai mult sau mai puţin actul de guvernare. Primul a fost întârzierile în numirea primului ministru, al doilea - tergiversarea adoptării legii bugetului de stat şi al treilea a fost reprezentat, în mod evident, de presiunile la care guvernul a fost supus în urma Ordonanţei 13 şi care a reclamat o bună parte din timpul primului ministru”, a relatat purtătorul de cuvânt al PSD.
Social-democratul a mai spus că, în evaluarea comisiei de monitorizare, există trei priorităţi majore: legea prevenţiei, legea salarizării unitare şi Departamentul pentru debirocratizare.
„Legea prevenţiei. România nu a avut de la Revoluţie până în momentul de faţă o asemenea reformă fiscală. Este pentru prima dată când autorităţile statului se vor afla într-o relaţie de parteneriat cu mediul de afaceri. Legea prevenţiei aşază controlul fiscal pe o bază sănătoasă. Scopul activităţii de control este confirmarea, nu amendarea (...) Este o măsură care va sprijini în mod clar capitalul autohton”, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD.
În ceea ce priveşte Legea salarizării unitare, el a spus că este „cea mai amplă reformă din sistemul public”.
„Este o lege extrem de importantă şi o iniţiativă extrem de curajoasă a guvernării PSD. Vrem să stabilim un etalon echitabil de salarizare între toţi funcţionarii din sistemul public şi să facem astfel încât dezechilibrele majore sistemice să dispară. Nu este vorba numai de salarii, ci şi de plan de carieră”, a completat social-democratul.
Adrian Dobre a susţinut că Departamentul de debirocratizare va funcţiona la nivelul Secretariatului General al Guvernului.
„Tot ceea ce va face el va avea au un impact major asupra vieţii oamenilor şi va îmbunătăţi calitatea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. Două lucruri importante îşi propune acest departament: realizarea până la finalul primului trimestru a unui nomenclator al taxelor din România în care vor fi cuprinse toate taxele fiscale şi parafiscle. În afară de necesitatea de a avea o imagine completă şi clară a acestor taxe, va fi un instrument important astfel încât Guvernul să poată analiza aceste taxe fiscale şi parafiscale în vederea continuării simplificării taxării. A doua misiune majoră este aceea de a implementa dispoziţiile necesare astfel încât pe parcursul anului viitor să putem ajunge ca toate taxele din România să poată fi achitate şi online. Instituţiile care nu pot oferi şi plata taxelor online nu vor mai putea percepe taxa respectivă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al PSD.
El a precizat că membrii Comisiei de monitorizare vor urmări şi evoluţiile macroeconomice.
„Am văzut că în ultima perioadă s-a vorbit foarte mult despre prognoza Comisiei europene de deficit bugetar care a fost dată înainte sau în primă fază la 3,6 % pe 2017. Foarte mulţi oponenţi politici s-au folosit de această cifră. (...) Comisia a plecat în acest an de la 3,6%. În fiecare an comisia a avut o abatere de 1, 2 puncte procentuale la estimările iniţiale. Transmitem celor care sunt îngrijoraţi de această estimare iniţială că nu au motive să fie îngrijoraţi. (...) Din punct de vedere al comisiei de monitorizare această prognoză nu constituie un motiv de îngrijorare”, a conchis Adrian Dobre.