Gheorghe Iancu apreciază faptul că toți cei nouă judecători ai Curții Constitiționale au luat decizia de a admite sesizarea de constituționalitate formulată de un grup de parlamentari PDL şi PP-DD.
Fostul Avocat al Poporului a comentat principalele argumente ale CCR pe baza cărora a luat, în unanimitate, decizia de a declara neconstituțională legea descentralizării.
„Unanimitatea îmi spune că părerile erau absolut clare”, consideră Gheorghe Iancu. El i-a caracterizat pe judecătorii CCR, inclusiv pe cei numiți de partidul de guvernamânt care a elaborat legea, precum fostul senator PSD Toni Greblă, oamenii cu mândrie și demnitate „ca să se pronunțe cum trebuie” și care să nu se facă de râs.
„Părerea mea este că soluția este excepțională, iar oamenii care au dat-o au mintea la cap, sunt cu mintea pe umeri. Și sunt multe argumente de constituționalitate, eu am citit decizia. Cealaltă problemă, legată de formă, a fost respinsă cu majoriate, dar această idee pe fond, descentralizare incorectă, neconstituțională, a fost, incredibil, nu mă așteptam, a fost adoptată cu unanimitate”, a comentat Gheoghe Iancu.
Profesorul de drept constituțional s-a declarat însă deranjat de faptul că „cei care au încercat să facă un proiect de descentralizare nu au pornit de jos în sus, ci de sus în jos, ca urmare interesele erau clare, la nivel înalt erau interesele, inclusiv cât îi privește pe cei pe care presa în numește baronii locali”.
„De aici de fapt s-a și plecat până la urmă: din cauza acestei modalități greșite de judecare s-a ajuns să fie încălcat articolul 1 din Constituție și care consideră neconstituțional un text, o lege impredictibilă, puțin cunoscută, confuză. Aici s-au creat foarte multe confuzii, pornind de sus în jos”, este de părere Gheorghe Iancu.
În acest context, fostul Avocat al Poporului a subliniat că legea descentralizării trebuie făcută, însă în sensul invers.
„Ea trebuie făcuta pentru că la nivelul UE e necesară, până la urmă. UE s-ar putea să ia act de ce am făcut noi aici, dar nu dacă e prost făcută. Dar părerea mea e că cred că e necesară din cauza bazei: de la comună trebuie pornit și trebuie analizată fiecare comuna în parte. Problema bugetară e extraordinara la nivelul comunei. (...) Ca urmare, ea trebuie luată de la zero și de jos în sus. Altfel e greu să realizăm descentralizarea”, a conchis Gheorghe Iancu.