L-ați nominalizat pe George Maior în funcția de ambasador al României la Washington? a fost întrebat Victor Ponta. „Eu? Conform Constituției și legii, numai președintele poate să numească ambasadori”, a răspuns șeful Guvernului.
„L-ați propus dlui. președinte prin MAE?” a reformulat întrebarea jurnalistul. „Încă o dată, conform Constituției, președintele României numește ambasadori, eu sunt acum Partidul Social-Democrat, cu emblema în spate, și sunt convins că președintele României vă va comunica deciziile în ceea ce privește ambasadorii. Nu vreau să comentez niciun caz aparte, pentru că nu Guvernul numește ambasadori. Noi numim consuli. Ambasadorii sunt numiți de președinte, în urma unei proceduri. Eu cunosc foarte bine procedurile, tocmai de aceea nu pot să comentez absolut nimic din ceea ce ține de atribuțiile președintelui”, a declarat Victor Ponta.
Ulterior, la o nouă întrebare, el a repetat, ușor ironic la adresa jurnalistei: „Puteți să întrebați de câte ori doriți, eu am să vă dau același răspuns, cu zâmbetul pe buze și cu respect pentru insistența dvs. inutilă: Ambasadorii sunt numiți de către președintele României, vă rog să întrebați președintele României asupra deciziilor care țin de competențele sale constituționale, nu intenționez să intru în aria de competență a președintelui”.
Jurnalistul Dan Andronic scrie în Evenimentul Zilei, citând surse guvernamentale, că premierul Victor Ponta a semnat noile propuneri ale Ministerului Afacerilor Externe pentru numirea unor noi ambasadori. Cele mai importante modificări vizează trei nume cunoscute. Astfel, fostul șef al SRI George Maior este propus pentru postul de ambasador al României la Washington D.C., Mihnea Motoc, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, este nominalizat pentru postul de ambasador la Londra, iar Ion Jinga, ambasador la Londra în prezent, este propunerea pentru a reprezenta România la ONU.