Primarul Capitalei şi Ministrul de Interne au lansat campania de conștientizare „Stop joc! E viața ta!” prin care îşi propun să le atragă copiilor atenţia asupra riscurilor la care se expun reprezentate de unele jocuri online. Campania a fost demarată pentru a le explica elevilor din şcolile bucureştene pericolul la care se expun atunci când descarcă jocuri şi aplicaţii online. Acţiunea are loc după ce au apărut tot mai multe informaţii despre copii care ar fi intrat în jocul Balena Albastră. Sunt zeci de cazuri semnalate în ţară, dar autorităţile nu au putut face o legătură cu jocul periculos.
ACTUALIZARE 14.00: Lansarea campaniei a avut loc la Şcoala 164, din sectorul 6 al Capitalei.
„Cred că trebuie să avem o acțiune proactivă, să acționăm înainte de a se întâmpla o tragedie în Capitală sau în țară. Autoritățile trebuie să colaboreze cu profesorii, părinții și elevii pentru a-i informa că nu e modern și cool să acceseze jocuri periculoase, ci e mult mai important pentru sănătatea și viața lor dacă fac sport, merg la teatru, la concerte”, a spus Gabriela Firea.
„Avem 54 cazuri semnalate în România. Nu sunt victime. Și pe partea de poliție vom desfășura aceste acțiuni de informare și prevenire.În etapa următoare polițiștii se vor întâlni cu profesori, elevii, asociațiile de părinși.Le-am solicitat și prefecților ca fiecare în județul pe care-l reprezintă să desfășoare genul ăsta de activități”, a adăugat ministrul Carmen Dan.
Duminică, ministrul de Interne, Carmen Dan, a explicat că a discutat cu Gabriela Firea şi au stabilit întâlniri comune cu elevii bucureşteni, pentru a vorbi despre jocul „Balena Albastră", relatează News.ro.
Carmen Dan spunea şi în 28 martie, la Parlament, că este îngrijorată de fenomenul „Balena albastră” şi menţiona că, deşi nu s-a stabilit o legătură între acest joc şi moartea unor adolescenţi, recomandă părinţilor şi dascălilor să supravegheze atent comportamentul elevilor.
Profesorul de psihologie clinică şi psihoterapie Daniel David de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este de părere că jocul „Balena Albastră” a fost transformat „dintr-un fenomen care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare” şi că abia acum acesta „poate să devină un pericol pentru copii şi adolescenţi”, spunând că „este un exemplu de fake news cu efecte”. Profesorul spune că „este vorba şi despre lipsă de educaţie, oamenii nu înţeleg esenţa informaţiei care le este transmisă”,.
Daniel David spune că iniţiativa ministrului de Interne şi a primarului Capitalei de a merge în câteva şcoli din Bucureşti pentru a discuta cu elevii despre ”Balena Albastră” ar putea avea efecte nedorite.
„Nu ştiu cum ministrul şi primarul vor şti să abordeze o astfel de temă. E ca şi cum ar merge să vorbească oamenilor despre stilul de viaţă pe care trebuie să îl avem pentru a ne controla tulburările cardio-vasculare. Nu vreau să fiu înţeles greşit, sesizarea este binevenită, dar după sesizare ar fi trebuit să lucreze cu specialişti pentru ca în şcoli să avem o intervenţie specializată”, susţine Daniel David.
David spune că problema jocului este abordată greşit şi atrage atenţia asupra faptului că nu există o legătură directă între cazurile de suicid şi jocul ”Balena Albastră”.
„Este bine să se implice, dar nu într-o manieră foarte vizibilă. Ar trebui să se implice susţinând specialiştii în domeniu, care după aceea să meargă în şcoli şi să monitorizeze situaţiile. Adevărul este că nu există nicio legătură demonstrată între aceste comunităţi şi suicid. Dacă te uiţi la oamenii care au murit în ultimul an, o să vezi că foarte mulţi, măcar cu un an înainte, au fost prin spitale. Nu putem totuşi să spunem că spitalul i-a omorât, ci au ajuns acolo pentru că aveau o boală. La fel şi în cazul acestor adolescenţi. Ei ajung în astfel de comunităţi care promovează astfel de jocuri pentru că au tulburări de tip depresiv, se gândesc la suicid şi caută astfel de comunităţi. Astfel de comunităţi pot să amplifice problema, nu să o cauzeze. Dintr-un joc, dintr-o comunitate obscură aşa cum există zeci pe internet, prin faptul că s-a rostogolit prin mass-media, am transformat un fenomen care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare. Abia acum acest joc şi această comunitate poate să devină un pericol pentru copii şi adolescenţi. Acum îi facem să devină curioşi şi să caute informaţii”, a spus Daniel David.