„Am senzația că, după agitația aia teribilă care a fost acum un an de zile, întrucât partida a fost câștigată, într-un anumit fel, - în speță puterea s-a concentrat într-un mod neprofitabil pentru democrație – cei care au câștigat puterea, indiferent cum au făcut-o vara trecută, pot să facă, cu adevărat, ce vor, salvând aparențe, mergând pe inerția noastră, pe ignoranța noastră. Senzația pe care o am este că se lucrează intens pentru a se profita de acest monopol al puterii”, a precizat Gabriel Liiceanu.
Omul de cultură spune că modul în care se revizuiește Constituția îi „face teamă”.
„Legea fundamentală a țării nu se face cu gândul la eternitate ci cu gândul la cei care sunt la putere în clipa de față. Asta mă sperie foarte tare. Dacă vrem să umblăm la Constituție trebuie să plecăm de la lucrurile despre care am constatat, în 23 de ani, că nu merg. Ce anume nu merge? Un anumit raport între președinte și guvern, între parlament și președinte,”, spune Gabriel Liiceanu,
„În clipa de față de umblă pe o hartă care este extrem de divergentă și în care unele probleme sunt minore. Întâi identifică aspectele pe care experiența socială și politică le-a identificat ca nefuncționale. Dar nu o puzderie. Două, trei, patru. După ce ai stabilit locurile în care trebuie intervenit, le trimiți cui? Cine le dezbate și cine dă forma finală? În mintea mea, le trimiți tuturor comisiilor juridice ale partidelor politice, catedrelor de drept constituțional și ONG-urilor care se ocupă de asemenea probleme. Le trimiți și aștepți sugestiile lor într-un mod sistematic,” arată scritorul.
„În momentul de față am impresia că se lucrează pe genunchi”, a afirmat Gabriel Liiceanu.
În ceea ce privește proiectul regionalizării, scriitorul este de părere că în prim-plan este „asigurarea unei stabilități a baroniilor”.