PSD, partidul care controlează executivul, ia bani de la săraci prin majorarea accizelor la carburanţi şi oferă bani bogaţilor, prin eliminarea impozitului pe dividende, impactul bugetar al celor două măsuri fiind apropiat, a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, consultantul fiscal Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, care consideră că eliminarea impozitului pe dividende este o invitaţie pentru a muta profiturile obţinute în România în paradisuri fiscale, relatează News.ro.
"PSD ia de la săraci (motorina este element de cost pentru tot ce ajunge pe masă) ca să dea la bogaţi (că doar nu săracii trăiesc din dividende). Sumele sunt comparabile (+ 1,2 miliarde din accize, -1,3 miliarde din dividende in 2018)",a scris Biriş.
Consultantul consideră că eliminarea impozitului pe dividendeeste o măsură nocivă, fiind recomandată doar în anumite situaţii.
"Despre impozitul zero pe dividende am mai scris: ar trebui să fie zero doar pentru dividende primite de la firme româneşti (şi din UE) plătitoare de impozit pe profit, pentru restul ar trebui să fie 16%", a menţionat Biriş.
Fostul secretar de stat din Finanţe consideră că măsura afost dorită de şefii din PSD pentru a permite transferul legal al banilor din România în paradisuri fiscale.
"Impozitul zero pe dividende este o invitaţie pentru a muta profiturile prin PANAMEA... Este de înţeles şi de ce greii PSD vor neapărat măsura asta: în curând profiturile ascunse prin paradisuri nu vor mai putea fi ascunse, din cauza schimbului automat de informaţii", a mai scris Biriş.
Ministerul Finanţelor a redactat un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal, principalele noutăţi fiind majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că şoferii vor plăti mai mult pentru benzină şi motorină, în timp ce patronii sau acţionarii companiilor nu mai plătesc deloc impozit pe dividende din 2018.
În urma majorării accizei, un litru de benzină fără plumb sau de motorină se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arată calculele News.ro.
"Veniturile din dividende sunt scutite de la plata impozitului pe venit", prevede proiectul de act normativ.
În prezent, impozitul pe dividende este de 5%, fiind redus de la 16% începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura a generat efecte importante mai ales în 2017, potrivit analiştilor.
Astfel, companiile din România au distribuit în acest an dividende de 43 miliarde lei (aproape 10 miliarde euro) din profitul pe 2016, nivel echivalent cu valoarea distribuită în precedenţii şapte ani la un loc, ca urmare a reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% şi a incertitudinii legate de evoluţia impozitelor în perioada următoare, potrivit unui studiu de impact realizat recent de Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi lector al Institutului Bancar Român (IBR).