Furtuna geopolitică globală și bâlciul electoral de la București

Data actualizării: Data publicării:
remus pricopie-ziare com

De câțiva ani, reputați analiști, diplomați, politicieni, înalți funcționari internaționali, profesori de științe politice, relații internaționale, economie etc., din țară și străinătate, avertizează asupra schimbărilor dramatice de pe scena politică mondială. Ceea ce, în urmă cu 10-15 ani, consideram certitudini astăzi intră pe lungă lista a provocărilor sau, chiar mai dur, a amenințărilor.

Să amintim câteva dintre acestea:

(i) Alianța militară NATO, în anul în care marchează 70 de ani de la înființare, este pusă la încercare chiar din interiorul său. Tensiunile dintre SUA și anumiți lideri europeni sunt publice, iar identificarea unei alternative, de tipul "Armata Europeană", nu face decât să mențină această stare de incertitudine și nu să o reducă.

(îi) Pericolul nuclear, un subiect al anilor Războiului Rece, este reactivat prin anunțul făcut de SUA potrivit căruia urmează să declanșeze procedurile de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), ca urmare a violării de către Rusia a acestui acord. Nu se știe dacă INF va rezista sau dacă există o alternativă la înțelegerea parafată în 1987 de către Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan.

(iii) Conflictele, deschise sau înghețate, clamarea, din ce în ce mai des, a unor pretenții teritoriale, discursurile secesioniste, preluările ostile de teritorii, deși diferite prin dinamică istorică, situație juridică și/sau diplomatică, contribuie la tensionarea climatului regional/internațional.

(iv) Fenomenul BREXIT, dar și alte manifestări antieuropene, activate chiar din interiorul blocului european, la care se adaugă unele interese extracomunitare de slăbire a coeziunii europene, afectează fundația UE.

(v) Promovarea discursului urii, al segregării și "reinterpretarea" conceptelor fundamentale ale democrației încurajează activarea unei părți din electorat în favoarea partidelor extremiste de tot felul, care astfel ajung să acceadă la putere.

(vi) Incapacitatea țărilor/organizațiilor internaționale de a da răspunsuri la cele mai complicate trei probleme la nivel mondial - încălzirea globală, migrația și terorismul - lasă loc liber unui val de "politici" ad-hoc, nonstiintifice, de tip "antisistem", care nu numai că nu vor ameliora aceste probleme, dar chiar le vor accelera.

Toate acestea sunt indiciile unei furtuni geopolitice globale în care ne aflăm deja și în fața căreia este greu să te menții în echilibru, ca țară, fără să activezi toate instrumentele și resursele de siguranță națională, care înseamnă în primul rând responsabilitate și profesionalism.

Citește continuare pe Ziare.com.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...