PNL şi PSD se luptă în Parlament pentru mai multe funcţii cheie. În joc sunt şefia SIE, conducerea ASF, cea a Comisiei de control SIE, un post de viceguvernator la BNR şi conducerea Autorităţii Electorale Permanente. Negocierile purtate până acum între liberali şi social-democraţi nu au dus la nicio concluzie, miza fiind însă foarte mare.
Liberalii îi acuză pe social-democraţi că se folosesc de majoritatea din Parlament pentru a pune mâna pe toate posturile importante.
„Ce-i drept, într-o democraţie de tip feudal, dacă îmi permiteţi democraţie în ghilimele, poţi să iei toate instituţiile şi să domini totul în Parlament. S-ar comporta exact ca o armată roşie care vine şi cucereşte Parlamentul”, a spus Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL.
Replica social-democraţilor a fost ironică.
„Punem tot ce mai e de pus în România, punem din partea PNL, numai să aibă suficienţi oameni”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
Primul conflict între PNL şi PSD a plecat de la şefia Comisiei de control SIE. Liberalii au spus că a fost încălcat un protocol convenit la începutul anului. Mai ales că tot PSD conduce şi comisia de control SRI.
„Vreau ca PSD-ul să conducă şi Comisia SIE”, spunea Liviu Dragnea în 16 ianuarie.
„Pe acel protocol, Partidului Naţional Liberal îi revenea preşedinţia Comisiei SIE. Aseară, au spus consilierii, domnul Dragnea a transmis că doreşte să ia totul”, a fost replica liberalilor.
O altă ţintă este şi conducerea ASF. PSD vrea schimbarea lui Mişu Negriţoiu din funcţie.
„Ceea ce s-a întâmplat acolo nu ne poate da nouă argumente ca conducerea să rămână aceeaşi”, a spus Liviu Dragnea.
Liberalii au ridicat pretenţii pentru postul de viceguvernator BNR, rămas vacant după demisia lui Bogdan Olteanu, anchetat într-un dosar de corupţie. Şi aici, cei de la PSD au obiecţii.
„O să fie o propunere pentru acel post din partea Parlamentului pentru care să avem argumente să o susţinem”, a fost concluzia lui Liviu Dragnea.
Parlamentul va trebui să ia o decizie şi în privinţa conducerii Autorităţii Electorale Permanente. Funcţia de preşedinte a rămas vacantă după demisia Anei Maria Pătru. De asemenea, forul legislativ va da un vot şi pentru propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru conducerea SIE.