Internetul şi site-urile de socializare au devenit noul câmp de luptă şi de promovare a mesajelor, intenţiilor şi planurilor politicienilor care aspiră la fotoliul de la Cotroceni. În plină campanie de alegeri europarlamentare, liderii de partide se acuză reciproc că au furat startul pentru prezidenţiale. În fapt, fiecare a făcut deja paşi în această direcţie, promovându-se în mediul online în ipostaze care să le etaleze în faţa electoratului calităţile şi preocupările.
Victor Ponta, actualul premier, pare a fi învăţat cel mai bine avantajul de a fi pe Facebook. Dincolo de promovarea activităţilor sale zilnice, atât în calitate de prim-ministru, cât şi de lider de partid, Victor Ponta face colecţie de postări cu fotografii alături de diferite personalităţi, dar pozează şi alături de familie.
În plus, şeful Executivului invită internauţii să-i devină „consilieri online” sau să posteze imagini care surprind frumuseţea ţării. Premiul la final este o „întâlnire cu premierul Victor Ponta”. Cât priveşte eventuala sa candidatură la prezidenţiale, deja există un grup de promovare.
Liberalul Crin Antonescu are o prezenţă mai redusă în mediul online. Grupul dedicat candidaturii sale prezidenţiale este unul închis şi se limitează la peste 10.000 de fani. Pe pagina oficială, cele mai recente imagini care sugerează intenţia lui de a candida privesc vizita în Statele Unite şi întâlnirile cu unele oficialităţi americane. Nu uită însă să promoveze tandemul cu edilul Sibiului, Klaus Iohannis, dar şi preferinţele monarhiste.
Vehiculată ca primul candidat femeie la preşedinţia României, Elena Udrea a descoperit de multă vreme avantajele site-urilor de socializare. A adunat de două ori mai mulţi simpatizanţi decât liderul PNL, promovându-se în cele mai inedite ipostaze: la gura sobei, la mii de metri altitudine, în postura de ciobăniţă sau pe terenul de tenis.
Prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, foloseşte internetul pentru a se erija în familist convins, iubitor de tradiţii şi obiceiuri şi, nu în ultimul rând, în partizanul reunificării dreptei, ca singură soluţie pentru o candidatură de succes.
Liderul Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, este şi el avocatul unificării dreptei. „Este clar care sunt prezidențiabilii partidelor din dreapta. (…) Mi-aş dori să văd un dialog față în față între Traian Băsescu şi fiecare candidat (...) În felul acesta vom şti dacă proiectele de modernizare a României pot fi continuate şi duse la bun sfârşit”, - este o provocare lansată acum două luni de liderul Forţei Civice.
Mediul online a mai fost martorul primului său selfie, dar şi al talentului său de chitarist rock.