Florin Roman retrage sprijinul pentru o lege PSD împotriva presei: Ca fost jurnalist sunt adept al accesului la informații de interes

Data actualizării: Data publicării:
florin roman la birou
Florin Roman, deputat PNL.

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat, vineri dimineață, că retrage sprijinul pentru o lege inițiată de mai mulți parlamentari PSD de modificare a legii legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Ulterior, și PSD a anunțat același lucru. Modificările propuse ar restrânge accesul la aceste informații, ar crea taxe arbitrare și, mai mult, ar permite autorităților să refuze accesul la acestea pentru simplul motiv că solicitantul ar fi „de rea-credință”.

Actualizare 12:15 PSD a anunțat că nu sprijină această lege: „Referitor la propunerea legislativă privind modificarea legii 544 - PSD nu susține această inițiativă. Semnatarii din partea PSD își vor retrage semnătura. Nu e o prioritate pentru PSD această lege”.


Anunțul lui Florin Roman a venit în contextul în care jurnaliștii au criticat proiectul de modificare a legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

„Am depus azi o solicitare în scris de retragere a semnăturii de pe un proiect de lege inițiat de o colegă deputat, care viza reglementări în cazul legii 544, privind liberul acces la informații de interes public. Am primit semnale de la oameni de bună credință, că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive, și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare”, afirmă Florin Roman, într-o postare pe Facebook.

El precizează că liberalii nu vor vota proiectul: „Nu doar ca am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus.”

„Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informații de interes public. Cât despre partea politică, înțeleg că orice dezbatere în perioada campaniei electorale, nu este posibilă, totul fiind țintit pe atacuri, fără legătură cu subiectul”, adaugă deputatul PNL. El a lucrat între anii 1997-2005 în presa locală din Alba Iulia.

După apariția proiectului de modificare a legii 544, mai mulți jurnaliști au criticat completările aduse, invocând tocmai limitarea accesului la informațiile publice. Mai mult, proiectul ar da posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”.

Inițiatoarea propunerii legislative este Eliza Mădălina Peța Ștefănescu, deputată PSD de Dolj, și invoca în expunerea de motive că aceste modificări sunt necesare deoarece „se efectuează activități de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de căutare și identificare a documentelor în arhivă precum și alte operațiuni necesare, ceea ce implică un volum foarte mare de muncă care corelat cu personalul limitat duce la blocarea tuturor celorlalte activități ale autorității sau după caz instituției publice, ducând într-un final la blocarea întregii activități, personalul existent fiind în imposibilitatea exercitării corespunzătoare și în timp util a întregului amalgam de atribuții”.

Astfel, „de aceste aspecte profită diverse ONG-uri și diverse persoane fizice sau postaci pe Facebook, care, sub pretextul că ar fi în interesul civic, abuzează de aceste prevederi absurde în mod excesiv, urmărind punerea în dificultate a autorităților și instituțiilor publice, prin zeci de cereri, care implică punerea la dispoziția acestora a mii de pagini de documente, un volum imens de muncă, însă muncă gratis, ceea ce generează o situație excepțională la nivelul instituțiilor publice sau după caz al autorităților publice ducând practic la blocarea lor”.

„Considerăm că acest lucru este inadmisibil într-un stat de drept în care autoritățile administrației publice și instituțiile publice se consideră a fi entități de conducere care asigură exercitarea prerogativelor puterii de stat”, adăuga deputata PSD.

În luna august, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de modificare al aceleiași legi. APADOR-CH spunea atunci că modificările propuse de Executiv ar putea da mână liberă instituțiilor să refuze furnizarea de informații publice pe motiv că nu le-ar avea în forma cerută de petent.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
avem acelasi sange
“Avem același sânge”. Facem apel la donarea de sânge, dar și la reforma sistemului de transfuzie
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...