ACTUALIZARE: Florin Iordache este noul președinte al Consiliului Legislativ. Acesta a obținut 185 de voturi, față de doar 41 de voturi obținute de contracandidatul său, Augustin Zegrean.
Potrivit legii de funcționare a Consiliului Legislativ, mandatul președintelui este pe viață. Acesta nu poate fi înlocuit sau demis din funcție. Potrivit declarației de avere a fostului președinte, Dragoș Iliescu, care a demisionat în urmă cu câteva zile, șeful Consiliului Legislativ este remunerat cu un salariu de 12.000 de lei pe lună.
Totodată, parlamentarii l-au votat pe senatorul USR, George Dircă, președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare, din cadrul Consiliului Legislativ.
Știrea inițială
Deputații și senatorii votează numirea președintelui Consiliului Legislativ. Pentru funcție se luptă deputatul PSD, Florin Iordache și fostul judecător al CCR, Augustin Zegrean.
Marți au fost depuse 3 candidaturi pentru șefia Consiliului Legislativ. Cei trei candidați care încearcă să obțină funcția sunt deputatul PSD, Florin Iordache, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean și Ionuț Duli Mazâlu, actualul secretar al Consiliului Legislativ.
Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat în plenul Parlamentului că PNL îl sprijină pe Augustin Zegrean.
„Grupul PNL îl susține pentru șefia Consiliului Legislativ pe fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, o persoană integră, competentă, care a ținut o line de echilibru pentru CCR. Cred că asupra domnului judecător nu poate să cadă niciun fel de umbră”, a declarat Roman.
În cazul fostului ministru al Justiției, Florin Iordache, PSD încearcă să îl impună la șefia Consiliului Legislativ ca recompensă a partidului pentru retragerea sa de pe listele pentru parlamentare.
Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață. Şefii de aici, numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu au o limită de mandat şi nu există nici o procedură prin care să poată fi revocaţi. Deci, nu pot fi schimbaţi şi pot rămâne în funcţii pană la sfârşitul vieţii.
Potrivit declarației de avere a fostului președinte, acesta a fost remunerat cu un salariu de 12.000 de lei pe lună.
Consiliul Legislativ este o instituţie importantă pentru procesul legislativ. Angajaţii de aici avizează toate legile depuse la Parlament astfel încât să reglementările să nu se suprapună, să nu contrazică prevederi din alte legi sau să nu intre în contradicţie cu Constituţia. Aşa se menţine un cadru legislativ cât de cât coerent.
În conducerea Consiliului Legislativ au ajuns și fostul judecător CCR, Toni Greblă și fostul secretar de stat din Ministerul Justiției, Mariana Moț.
Deputații și senatorii vor alege și viitorul președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare, din cadrul Consiliului Legislativ.
Votul deputaților și senatorilor este secret, cu buletine de vot.
Editor : Robert Kiss