Chiar dacă oficial ar mai avea o lună de muncă, aleşii se pregătesc de campania electorală. După şedinţa de luni, deputaţii nu şi-au mai programat alte şedinţe de plen în această săptămână. Actualul Legislativ rămâne în istorie ca fiind Parlamentul vizat de cele mai multe cereri DNA.
La momentul bilanțului acestui Legislativ, trebuie menționate cele 50 de cereri din partea DNA de încuviințare a urmării penale, reținerii și arestării a 32 de parlamentari. La aceste cereri se mai adaugă două din partea procurorilor DIICOT.
Actualul Legislativ a mai făcut istorie la data de 10 decembrie 2013, zi cunoscută drept „marțea neagră”, când au făcut o agendă paralelă și au încercat să adopte un pachet de patru legi controversate, precum superimunitatea parlamentarilor și legea minelor.
La acea dată parlamentarii au vrut să voteze legea amnistiei și grațierii, două modificări la Codul Penal, legea minelor și legea lobby-ului.
Legea amnistiei și grațierii stipula cum pot scăpa din închisoare mii de infractori de drept comun și politicieni condamnați pentru fapte de corupție.
Cele două modificări ale Codului Penal au vizat schimbarea definiției „conflictului de interese” și superimunitate pentru parlamentari.
Legea minelor stabilea cadrul legal prin care putea începe exploatarea zăcămintelor de aur de la Roșia Montană.
Legea lobby-ului prevedea reglementarea activității de lobby.
Actualul Legislativ este cel care a adoptat pensii speciale pentru parlamentari, indemnizații majorate pentru mame, legea dării în plată, legea insolvenței persoanelor fizice și legea conversiei creditelor în franci.
În ultima zi de lucru a Parlamentului, la Senat se discută modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală și în Camera Deputaților se dă votul final pentru majorarea salariilor pentru medici și profesori și creşterea punctului de pensie la 40 la sută din venitul mediu brut.
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie.