La începutul anului, francul elveţian a atins un maximum istoric de 4,58 lei. Aproape peste noapte, mii de români s-au trezit că au de plătit rate cu câteva sute de lei mai mari. În aceste condiţii, ideea insolvenţei persoanelor fizice devenea o prioritate pentru parlamentari. Ad-hoc, deputaţii jurişti au renunţat la vacanţă, ca să dezbată proiectul de lege. Tot atunci au făcut şi prima promisiune.
Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice: Cred că un termen rezonabil, cu ceva efort, dar rezonabil, de a emite acest raport. Repet: este un proiect de lege complex.
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: În momentul în care vom avea un raport pe legea insolvenţei persoanelor fizice, în 24 de ore vom convoca o şedinţă extraordinară a Camerei Deputaţilor.
Parlamentarii s-au împărţit şi în subcomisii, ca să lucreze mai eficient. A mai trecut o săptămână şi apare a doua promisiune.
Theodor Nicolescu, deputat PNL: Cel târziu luni să avem dezbaterea finală în comisie pe lege, să avem raportul şi, de ce nu, luni sau marţi să intre la plen, în Camera Deputaţilor.
Deputaţii jurişti au mai vorbit despre falimentul personal aproape două luni. Cum lucrările nu înaintau, Puterea şi Opoziţia au început să se acuze că ar pune piedici proiectului. Aşa se face că, de o lună, proiectul insolvenţei persoanelor fizice a rămas într-un sertar al comisiei juridice.
Ciprian Nica, deputat PSD: S-au strâns maldăr şi la noi, la comisia juridică, și nu mai reuşim să facem faţă. Trebuie să lucrăm la foc continuu. MCV ne-a cerut rapoarte, am revenit la ele. Vin cereri pentru celebrele arestări.
Totuşi, parlamentarii susţin că în maximum două, trei săptămâni proiectul va ajunge în plen. Alte 500 de proiecte zac în comisiile de specialitate din Parlament. Printre ele, legi referitoare la siguranţa naţională, prin care s-ar fi încercat reorganizarea SRI şi SIE, dar şi proiecte care vizau sistemul electoral.