Explicații ale senatorilor PNL pentru votul anti-CNATDCU

Data publicării:
plen senat agerpres

Senatorii PNL Ţapu Nazare şi Ciprian Rogojan, care au votat în favoarea proiectului de lege care dă dreptul universităţilor de a acorda sau a retrage titlurile de doctor, CNADTCU devenind doar for de contestaţie, spun că şi-au exprimat votul din convingere, întrucât sunt în favoarea autonomiei universitare, şi au menţionat că decizia conducerii partidului a reprezentat doar o recomandare, şi nu o obligaţie.

plen senat agerpres

 

Senatorul PNL Mariana Câmpeanu, care este şi vicelider în grupul parlamentar al PNL, întrebată de ce a votat ”pentru” la proiectul de lege privind plagiatul, nu a dorit să comenteze. Ea a spus doar: ”Întrebaţi-l pe liderul de grup”. 

Un alt senator care a votat în favoarea proiectului, ca şi parlamentarii PSD şi ALDE,  liberalul Ţapu Nazare, a afirmat că a votat astfel pentru că este în favoarea autonomiei universitare.

”Aşa este în toată Europa şi în Statele Unite şi de aia am votat”, a spus el.

Întrebat de ce a votat împotriva recomandării conducerii PNL, Nazare a răspuns: ”Biroul Politic face recomandări, nu obligă parlamentarii cum să voteze. Aşa este în toată Europa şi în lumea civilizată. De aia am considerat că trebuie respectată autonomia universitară”. 

Şi senatorul Ciprian Rogojan a votat în favoarea proiectului şi pentru respingerea cererii de reexaminare. Întrebat despre vot, Rogojan a spus că a votat din convingere.

”M-am gândit că trebuie să existe autonomia universităţilor. Doar din acest punct de vedere am votat”, a spus el, precizând că nu ştie despre o decizie a conducerii partidului în acest sens. 

”Nu ştiu despre discuţia din Biroul Politic, eu v-am spus din ce punct de vedere am votat. Îmi doresc ca o universitate să aibă dreptul la autonomie şi, atât timp cât acolo se ţin tezele de doctorat, trebuie să-şi asume ceea ce se întâmplă în interiorul acestora. Nu m-am dus după nicio recomandare a liderilor de grup. Din câte am văzut în partid, s-a votat şi pentru şi împotrivă în partid”, a mai afirmat Rogojan. 

Senatorul Alexandru Pereş, care s-a abţinut, a recunoscut că are dubii în privinţa modului în care se reglementează aceste teze de doctorat, în sensul ca o instituţie centralizată (CNADTCU - n.r.), la nivel naţional, să judece aceste teze de doctorat.

”Eu mai am o altă problemă, în schimb. De ce toate universităţile au posibilitatea de a da drumul la diplome de doctorat? Să existe maxim patru universităţi care să facă acest lucru”, a spus Pereş, precizând că votul de abţinere se contabilizează ca vot împotrivă.

Teodor Atanasiu, Mariana Câmpeanu şi alţi zece senatori PNL au votat, luni seară, alături de PSD şi ALDE, în favoarea proiectului de lege care modifică legea educaţiei şi respinge reexaminarea preşedintelui Klaus Iohannis privind plagiatele, deşi decizia în conducerea partidului a fost de respingere a legii.

Potrivit listei de vot electronic publicată pe site-ul Senatului, la proiectul privind plagiatul au votat în favoarea legii, alături de PSD şi ALDE, senatorii PNL Petre Nicoară, Teodor Atanasiu, Ciprian Rogojan, Valeriu Boeriu, Octavian Motoc, Marius Neculoiu, Mariana Câmpeanu, Corneliu Popescu, Viorel Grigoraş, Ţapu Nazare Eugen, Titus Paşca şi Marius Emil Paşcan, care şi-a anunţat în plen demisia din partid.

S-au abţinut de la vot senatorii liberali Mircea Dobra, Alexandru Pereş, Tudor Barbu, Ioan Cristina.

În plus, nu au votat deloc Nelu Tătaru şi Nicolae Vlad Popa.

În sala de plen, în momentul votului s-au aflat 30 de parlamentari de la PNL.

În şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, care s-a desfăşurat luni la prânz, decizia conducerii PNL a fost de a nu susţine modificările la Ordonanţa de urgenţă privind plagiatul, aflată pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, niciunul dintre senatori nu a ridicat problema acestui vot, decizia fiind unanimă în sensul unui vot negativ pentru acest proiect.

Cu toate acestea, proiectul a trecut în plen, cu sprijinul a 12 senatori PNL. 

Senatorii au respins, luni, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

Proiectul a trecut de Senat, în calitate de for decizonal, cu un raport de adoptare în forma iniţială a legii, fiind respinsă cererea de reexaminare a şefului statului, după ce şi la Camera Deputaţilor cererea preşedintelui a fost respinsă, nefiind întrunit numărul necesar de voturi.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că decizia Senatului de luni, prin care s-a respins cererea sa de reexaminare a legii de aprobare a OUG privind plagiatul, "riscă să afecteze" verificarea imparţială a acuzaţiilor în aceste cazuri şi consideră că graba senatorilor de a opera modificări, fără dezbateri, este "suspectă".

"În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă", afirmă preşedintele, într-un mesaj pe Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trucul viral prin care economisești sute de lei la factura de gaz: „Aici avem un buton pentru...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
profimedia-0932701531
Cum au fost alimentate violențele de pe străzile din Amsterdam. „Încă nu cred că am ajuns la punctul de...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului