Cele 7,5 miliarde de lei care au plecat din Fondul de Rezerva al Guvernului şi din bugetul Ministerului Dezvoltării către autorităţile locale s-au distribuit pe criterii clientelare, spun cei de la Expert Forum.
Sorin Ioniţă, expert ȋn reforma administraţiei publice: „Absolut fără niciun criteriu sunt distribuiţi aceşti bani, prin ordin de ministru. Nu există niciun fel de justificare manageriala pentru ce îi dau lui X şi nu îi dai lui Y”.
Vâlcea conduce în topul judeţelor care au primit cei mai mulţi bani, peste 368 de milioane de lei. Capitala se află şi ea în top, cu alocări în trei ani şi jumătate de aproape 287 de milioane de lei. Urmează judeţele Giurgiu, Olt şi Neamţ.
Septimius Pârvu, manager de proiect Expert Forum: „Din cei 7,5 miliarde aproape 60%, 57% mai exact, s-au cheltuit în 2014”.
Analiştii de la Expert Forum spun că ştiu şi care este explicaţia pentru care cele mai multe sume au ajuns la autorităţile locale în a doua parte a anului. Banii au fost folosiţi ca momeală şi recompensă pentru primarii dispuşi să-şi schimbe opţiunea politică. De exemplu, comuna Poiana din Dâmboviţa a primit de 111 ori mai mulţi bani, după ce edilul s-a înscris în PSD.
Laura Ştefan, expert anticorupţie: „Primarii au migrat înainte de alegerile prezidenţiale. Partidul de la guvernare speră că va obţine, şi a şi obţinut, susţinere politică în local şi ca premiu pentru această susţinere politică a dat bani către localităţile unde primarii au migrat.
Septimius Pârvu, manager de proiect Expert Forum: „Dacă erai primar de comună aveai şanse de două ori mai mari să iei bani dacă erai din partidul de guvernare decât dacă erai din opoziţie”.
Între 2012 şi 2016, Voineasa, din judeţul Vâlcea, a fost comuna care a primit cei mai mulţi bani raportat la numărul de locuitori: aproape 11.700 de lei. A fost urmată de de Crişan, din Tulcea, şi Brebu Nou, din Caraş Severin”.
Clientelar s-au împărţit banii şi în Capitală, spun cei de la Expert Forum. Sectorul 3 a fost marele beneficiar.
Septimius Pârvu, manager de proiect Expert Forum: „Primăria sectorului 1 nu a luat niciun ban. Primăria sectorului 3 a luat de 55 de ori mai mulţi bani ca primăria sectorului 2 şi de 3 ori mai mulţi faţă de primăria sectorului 5. Cei din sectorul 3 au avut 200 de lei pe cap de locuitor, iar cei din sectorul 2 au avut 3,6 lei”.