EXCLUSIV: Cezar Preda, dezvăluiri despre audierea fostului ofițer Dragomir în Comisia SRI
Cezar Preda, membru PNL în Comisia SRI şi fost preşedinte al acesteia, crede că PSD şi ALDE au un plan secret în privinţa audierii fostului ofiţer Daniel Dragomir. Liberalul susţine că PSD şi ALDE ar vrea o nouă comisie de anchetă pe această temă, ca să ţină subiectul cald. În plus, reprezentantul Opoziţiei susţine că preşedintele Comisiei, Claudiu Manda, a avut întâlniri în particular cu fostul ofiţer SRI, chiar înainte de şedinţele în care acesta era audiat. Cezar Preda mai spune că Daniel Dragomir a arătat cu degetul, punctual, doar doi ofiţeri SRI, care ar fi comis abuzuri: Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă. Parlamentarul are o explicaţie şi pentru întâlnirile dintre şefii SRI, DNA şi diverşi politicieni, în medii relaxate, la tenis, în excursii. Un interviu realizat de Alina Manolache despre lumea plină de întrebări şi umbre a serviciilor secrete şi a relaţiilor lor cu politicul şi Justiţia.
Cezar Preda: Cu audierea lui Daniel Dragomir, scenariul este să apară o nouă comisie de anchetă
Cezar Preda, membru PNL în Comisia SRI: Ceea ce se întâmplă acum cu domnul Dragomir e un mix între ce are ca responsabilitate comisia şi ceea ce doreşte domnul Dragomir. E clar că, la un moment dat, ne vom despărţi, pentru că ceea ce a însemnat dorinţa domniei sale de a fi audiat şi ceea ce ar însemna pentru noi, comisia, de a afla lucruri care contravin legii de funcţionare a SRI şi modalităţile în care noi putem să stopăm aceste derapaje sau să luăm măsurile necesare s-au epuizat ca şi texte ale domnului Dragomir, din punctul meu de vedere. Eu cred că acum e deja un film care ţine opinia publică conectată la eventualele dezvăluiri ale domnului Dragomir. Cineva se foloseşte de această construcţie pentru a avea alte obiective, nu le înţeleg. Se va merge spre o comisie specială de anchetă, ştiţi, genul aceleia din 2009, cu oameni mult mai puţini responsabilizaţi de jurământ, cum suntem noi, cei din comisie, care avem, pe lângă obligaţiile noastre de parlamentar al României, şi un jurământ pe care l-am depus la învestire şi care până la urmă ne opreşete să facem sau să spunem ceea ce parte a opiniei publice şi a canalelor media şi-ar dori. Tot filmul acesta pe care îl vedeţi şi dumneavoastră, cu aşteptările dumneavoastră câte 4, 5 ore să se termine faimoasele declaraţii ale lui Daniel Dragomir, se doreşte a fi ţinut pe tapet, până la urmă să ne abată de la o agendă publică complicată.
Cezar Preda: Preşedintele Comisiei pentru Controlul SRI s-a întâlnit, în particular, cu Daniel Dragomir
Cezar Preda: Eu am avut de reproşat şi de unde mi-a venit mie ideea că există dorinţa unui scenariu care depăşeşte dorinţa unui cetăţean de a venit în faţa comisiei speciale, faptul că preşedintele comisiei a avut întâlniri cu domnul Dragomir înainte de a începe comisia. Din punct de vedere al funcţionării unei comisii de o asemenea importanţă, aceasta este o chestiune impardonabilă. Eu nu pot să stau de vorbă cu cineva care se cere la comisie, în particular, o jumătate de oră. Eu am fost preşedintele acestei comisii şi stau cu un om care îmi solicită audienţe şi atunci când îmi solicită audienţe este o a treia persoană care notează ce mi-a spus respectivul.
Alina Manolache, reporter Digi24: Şi domnul Claudiu Manda a stat singur cu Daniel Dragomir?
Cezar Preda: Numai ei doi. Pe urmă, eu trebuia la comisie să urmez eventual un scenariu pus la cale în biroul domniei sale. I-am şi spus în comisie: ,,Domnul preşedinte, aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat. Dumneavoastră nu puteţi să aveţi o convorbire cu dânsul, care a cerut să vină la comisie, şi apoi să spuneţi nouă ce să-l întrebăm.
Reporter: S-a întâmplat asta sau vi s-a părut că sugerează anumite...
Cezar Preda: Dânsul a negat şi a spus că putem să punem ce întrebări dorim. Atunci ce rost au aceste întâlnirid e pus la punct ce canale să urmărim, ce întrebări să...?!
Cezar Preda: Cei doi ofieri SRI indicaţi de Daniel Dragomir sunt Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă.
Cezar Preda: Dacă cele două nume sunt, domnul Coldea şi domnul Dumbravă, cel cu juridicul, chestiunile astea mie nu-mi spun nimic. De la afirmaţia domnului Dumbravă, pe care eu am taxat-o de atunci, pentru că înţelegeam contextul, ce voia să spună...
Reporter: Bun, deci aceştia sunt cei doi ofiţeri...
Cezar Preda: Aceştia doi sunt cei despre care se vorbeşte. Domnul general Coldea e plecat de atâtea luni. Dacă dânsul a făcut ceva ilegal nu va putea scăpa, cum nu a scăpat nimeni în România. Domnul Dumbravă...este faimoasa declaraţie cu câmpul tactic. Şi toată lumea a spus că această afirmaţie ăpoate fi intrepretată ca o influenţă asupra judecătorilor. E nu ştiu, nu mi-a spus nimeni să-mi arate un procuror sau un judecător care să fi dat o declaraţie în faţa comisiei că toate deciziile sale sunt rezultatul unor presiuni făcute de SRI. Ce este cu cele 65 de persoane indicate de domnul Dragomir pentru a fi audiate? E o listă de 65, foşti ofiţeri SRI, ziarişti, oameni de afaceri. Chiar îmi doresc să-şi exprime dorinţa să vină în faţa Comisiei. Ori ne facem că nu ne înţelegem, ori e alt scenariu. Eu nu pot să fac liste şi să îi dau Comisiei de Control a SRI: ,,Eu v-am dat o listă, dacă vreţi să îi interogaţi bine, dacă nu... Adică, eu v-am dat de lucru!' Eu nu pot să-i audiez decât dacă persoana respectivă doreşte. Ne-a spus că sunt câteva persoane care doresc. Foarte bine, să vină, să spună! Dar lucruri noi, lucruri cu subiect şi predicat.
Nu aveţi niciun dubiu că nu a existat nicio colaborare nepotrivită, dacă nu chiar ilegală, între SRI şi DNA pentru rezolvarea unor dosare care trebuiau rezolvate? DNA, Parchetul, DGIPI, SRI, SIE, ele nu sunt oamenii pe care noi vrem să-i extragem că fiind vârfurile.
Cezar Preda: Florian Coldea nu avea canapea în birou
Cezar Preda: Nu sunt de acord cu două lucruri. Unu, să se ajungă la concluzia că activitatea politică a României este gestionată de un serviciu secret. Cu aşa ceva nu pot fi de acord. Să rămână blam-ul pe Parlamentul României şi pe politicienii României că, în afară de defectele pe care le avem, să mai punem şi anatema că, nu suntem numai proşti, mai suntem şi manipulaţi de un serviciu de informaţii care nu are nici în atribuţii aşa ceva, nu are dreptul să facă aşa ceva.
Reporter: Şi nu a încercat niciodată SRI să facă lucrul acesta, pentru că există nişte întâlniri despre care s-a discutat şi au fost şi certificate?
Cezar Preda: Orice discuţie în faţa media despre un subiect sensibil atrage asupra celui care face asemenea comentarii o grămadă de chestiuni. Eu mi le asum. E foarte riscant acum să vorbeşti despre o oameni pe care tu i-ai cunoscut într-un fel şi unii îi prezintă în alt fel. De 12 ani răspund de comisiile de control, am fost la SIE, SRI, eu pe Florian Coldea nu l-am cunsocut aşa. În primul rând, eu am fost în birou la domnia sa, să ştiţi că nu avea canapea, avea nişte fotolii de piele, negre. Ca să ne lămurim cum e cu canapelele şi cine s-a tăvălit pe acolo. Doi, nu am avut niciodată discuţii cu Florian Coldea despre alte chestiuni decât lucrurile pe care un membru al comisiei, un preşedinte trebuie să le facă informal. Formalizarea relaţiilor dintre comisie şi SRI nu clarifică nişte chestiuni. Sunt chestiuni pe care la nivelul de director de SRI trebuie să le clarifici. Nu am fost niciodată cu Florian Coldea la tenis sau la băută, deşi şi eu joc tenis. Rar, destul de rar, dar eu nu am fost niciodată cu ei. Cum e posibil să mă gândesc că aceşti politicieni care se acuză unul pe altul, mă uitam la domnul Ponta şi la domnul Dragnea, care mai de care, care a fost vinerea, care a fost sâmbăta la tenis, care a stat la şpriţ, care nu a stat, care e prieten cu ăla şi care e prieten cu celălalt. Dacă eu nu i-am cunsocut aşa, eu, Cezar preda...
Reporter: Dar nu vă vine să credeţi că se putea întâmpla asta?
Cezar Preda: Ba da, ba da! Dar mi dau seama că nu eram atât de improtant, eram undeva citit de SRI şi aşezat la locul meu, că nu mai merita să facă eforturi din astea, informale, plus că n-a existat nici voinţa mea de participa. La vilele alea faimoase K1 sau K2, că mereu le încurcam, mă ducea şoferul, nu am fost decât la evenimentele oficiale de bilanţ, unde am stat o oră şi am plecat.
Reporter: Dar le vedeţi un rost acestor întâlniri de relaxare, la tenis, în vacanţe, în excursii?
Cezar Preda: Nu toţi oamenii îşi aleg prieteniile din toate straturile sociale. Eu, de exemplu, şoferul meu îmi e mai bun prieten decât unii colegi parlamentari. Dar sunt anumite chestiuni care îţi impun o zonă a prieteniilor pe acelaşi nivel. Păi, cu cine să se întâlnească Coldea, cu oamenii..., să facă party-uri la K1 cu nişte oameni care nu erau în zona lor de acţiune, nu interferau în zona de actviitate. Dacă Laura Codruţa Kovesi, nu văd cum ar putea să aibă domnia sa un anumit party sau să fie invitată sau să invite decât pe oamenii cu care colaborează. Cu cine colaborează? Cu un nivel superior, că sunt miniştri, alţi şefi de servicii. Cred că asta e lumea în care ei se simt bine şi lucrurile astea nu pot fi duse în zonă unor întâlniri unde se pune ţara la cale. Să ştiţi că, la nunţi, în provincie, procurorii, judecătorii stau la o masă, şi cu poliţiştii. Ei, mai solizi aşa, cu soţiile, se ştie masa aia, la o nuntă. Aşa şi în chestiunile legate de aceste întâlniri. În jdeţ se întâlnesc în noapte şi se gândesc cine o ieşi. dacă iese PSD, mă păstrează, dacă iese PNL, o să mă schimbe, caută, găsesc ei motive. Şi toţi liderii ăştia ...
Reporter: Cam asta s-a întâmplat şi la domnul Oprea acasă?
Cezar Preda: Aşa cred. Era doar o temere pentru fiecare dacă mai rămâne sau nu mai rămâne? Nu pot să judec, s-or fi întâlnit să mănânce un mic. Eu vă spun că cred eu că ar fi putut ei să facă în a decide cine e preşedintele României. Asta e o poveste. Eu eram în sediu, urmăream votul, iar seara adunam procesele verbale şi le băgam în faimoasa tablă. Unii se duceau la picnic, unii se întâlneau seara să vadă care e viitorul lor. E drept, şi în politică şi în instituţiile statului, sunt foarte mulţi oameni pe care politica i-a ajutat să ajungă acolo. În viaţa reală nu ar fi ajuns în viaţa lor pe funcţiile astea şi e normal să aibă anumite întrebări legate de viaţa lor. Pentru că viaţa lor nu stă în creierul lor, stă în decizia celor pe care...Nu e nimic anormal. Pentru că fiecare vine cu altă pălărie. Când vine la putere îşi aduce oamenii lui.
Cezar Preda: Audierea lui Sebastian Ghiţă, o iniţiativă a conducerii Comisiei pentru Controlul SRI
Reporter: Sebastian Ghiţă. Pentru că am vorbit mai devreme de aceste întâlniri, la care a fost prezent şi el. V-aţi lămurit în ce calitate era Sebastian Ghiţă prezent mereu?
Cezar Preda: Cu domnul Sebastian Ghiţă am participat la un botez, dar nu ştiam că va avea aşa ascensiune în Parlament. Nu îi cunsoc business-urile sau relaţiile de prietenie. Nu am fost cu el în viaţa mea undeva. Dar Sebastian Ghiţă a fost un coleg care mă respecta, nu l-am întrebat ce face în timpul liber. Nici el, în activitatea din Comisia de Control a SRI n-a dat senzaţia că el ar fi într-o altă relaţie cu serviciu. Dar mă uitam acum, la comisie, am început să ne punem problema dacă putem să-l audiem pe domnul Ghiţă în Serbia. Dar domnul Ghiţă n-a invocat de nimeni, noi îl căutăm acum şi se punea problema dacă putem să securizăm o linie de teleconferinţă. Noaptea minţii! Care este scopul pentru audierea lui Sebastian Ghiţă? Nu ştiu, e din alt scenariu, e din alt film. Cred că s-au suprapus două filme la noi, la comisie. Domnul Ghiţă, când a avut ceva de spus, a pus pe youtube şi ne-a spus. Dacă vrea să spună ceva la comisie, comisia e obligată să-l accepte. Dar să iau eu iniţiativa, deşi nu are legătură cu ce a spus domnul Dragomir...Poate doar pentru că a nominalizat două firme care aparţin domnului Ghiţă şi a spus că sunt controlate de SRI.
- Etichete:
- parlament
- sebastian ghita
- cezar preda
- laura codruta kovesi
- securisti
- marian oprea
- comisia sri
- dezvoluiri cezar preda
- dezvaluiri preda sri
- ofiterul daniel dragomir
- audiere dragomir comisia sri
- florian coldea sri
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News