Parlamentarul liberal este de părere că problema câinilor fără stăpân nu a fost rezolvată nu pentru că nu există legislația necesară, ci pentru nu a constituit o prioritate pentru conducerea administrației locale.
„Problema câinilor fără stăpân nu a fost niciodată o prioritate de cei care au condus Bucureștiul. Dacă era o prioritate, în doi ani de zile, această problemă putea fi rezolvată”, consideră deputatul PNL Ludovic Orban, subliniind că edilii-șefi ai Capitalei au avut mereu legislația necesară la îndemână pentru a rezolva această situație.
Ludovic Orban este de părere că pentru sterilizarea întregii populații canine de pe străzile Bucureștiului și din împrejurimi, pe care o estimează la 70.000 – 80.000, era suficient să se cheltuiască zece milioane de euro.
„Primarul general (Sorin Oprescu – n.r.) a mințit cu seninătate spunând că au fost anul trecut sterilizați, nu știu cât, 25.000 de câini și anul acesta, până acum 11.000. Nu este adevărat. (...) Nu numai că nu s-au sterilizat în conformitate cu bugetul, nu s-au sterilizat nici măcar 5 la sută din cât s-ar fi putut steriliza prin intermediul bugetului (ASPA – n.r.), iar dacă te uiți în bugetul respectiv, sunt niște cheltuieli absolut caraghioase, îmi pare rău”, a spus Ludovic Orban, invitat în emisiunea „Cultura politică”, găzduită ce Cristian Citre.
„Faptul că nu s-a rezolvat problema câinilor în București se datorează faptului că ea nu a fost o prioritate pe agenda primarilor, pentri că ei, probabil, au considerat că e mai important să asfalteze străzile, să refacă parcuri, școli și așa mai departe”, a spus deputatul PNL.
În urma ședinței de urgență de la Primăria Capitalei la care au fost convocați edilii de sector, dar și Prefecții Capitalei și Ilfovului, Sorin Oprescu a anunțat întrebarea la care vor răspunde bucureștenii la referendumul pentru câini, dar și data acestuia.
„Referendumul ăsta nu trebuie făcut”
Actuala situație legislativă a fost detaliată de jurnalista Alina Manolache, din Parlamentul României, care a fost apoi „teleportată” pentru dezbatere în studioul emisiunii „Cultura politică”.
Ludovic Orban a făcut o serie de obervații legate de normele legale în vigoare, argumentând astfel că: „Legislație pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân a existat. Ea nu a fost pusă în practică”.
„Prima observație este: ultima lege adoptată, chiar dacă nu abrogă în mod expres prevederi contrare ale vechii legi, le abrogă implicit. Dacă ultima lege care a intrat în vigoare spune că eutanasierea este interzisă, în mod evident, ea abrogă articolele legate de eutanasiere care au fost incluse în ordonanța din 2008”, a spus deputatul.
„A doua observație: există o legislație în vigoare. Cetățenii români, autoritățile mai ales, acționează în baza unei legislații care este în vigoare”, a subliniat Ludovic Orban, care a detaliat procesul de adoptare a legislației.
În plus, Ludovic Orban a precizat că Legea din 2008, prin care se interzice eutanasierea câinilor, a fost aprobată, a fost atacată la Curtea Constituțională, apoi a fost retrimisă la Parlament, iar anul acesta, și prin prisma alegerilor și instalarea unui nou Guvern, nu a reintrat în procedura de dezbatere legislativă.
„Odată ce Curtea Constituțională a spus lucrul acesta (că e interzisă eutanasierea câinilor care nu sunt bolnavi iremediabil – n.r.), legea trebuie să țină cont de punctul de vedere a Curții Constituțională, pentru că altfel este considerată neconstituțională dacă nu respectă punctul de vedere al CCR”, a spus Ludovic Orban.
În acest context, Ludovic Orban a precizat că referendumul local pe care l-a anunțat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, „este un referendum degeaba”. „În noua lege, care urmează să fie adoptată, se prevede această posibilitate: să se decidă prin referendum, la nivelul unei comunități locale, dacă se acceptă eutanasierea. Și articolul acesta va cădea în urma pronunțării Curții Constituționale. Practic, domnul Oprescu face referendum degeaba”, a subliniat deputatul PNL.
„Referendumul ăsta nu trebuie făcut, pentru că e făcut degeaba, reprezintă un cost care nu va duce la niciun efect. Nu va genera niciun fel de obligație și lucrul cel mai grav este că voința exprimată de cetățenii care participă la referendum, nu va putea fi pusă în practică de Sorin Oprescu, cel care cere referendumul, pentru că dacă cetățenii decid eutanasierea, degeaba hotărăsc lucrul acesta”, a subliniat Ludovic Orban.
„Primăria Generală, Consiliul General al Capitalei, acționează în România, în România este în vigoare o legisație. O hotărâre de Consiliu General, o dispoziție de primar nu bate o lege aflată în vigoare, nu poate să intre în contradicție cu o lege aflată în vigoare. Practic, este praf în ochii opiniei publice, o soluție care a fost găsită, probabil sub imperiul emoției, fără o cumpănire foarte serioasă”, a conchis deputatul PNL.
El s-a declarat impotriva eutanasierii, în afara cazurilor foarte grave, de boală, sau de cazuri extrem de violente.