Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că anunţul premierului Marcel Ciolacu privind „flexibilizarea” poziţiei Austriei în ceea ce priveşte Spaţiul Schengen trebuie privit „cu multă rezervă”. El spune că Austria nu face nicio favoare României și că decizia privind primirea în spațiul Schengen este o „problemă europeană”, care nu mai ține doar de relația directă dintre două țări.
„Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus dosarul Schengen”, a scris Eugen Tomac duminică într-un mesaj pe Facebook.
El spune că subiectul extinderii Spaţiului Schengen este o problemă europeană, nu mai ține de relația directă România - Austria.
„Subiectul extinderii spaţiului Schengen nu mai este o problemă între România şi Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranşat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene şi al acordului Schengen. Nicio ţară din Europa nu a fost pusă într-o situaţie atât de umilitoare precum suntem noi şi vecinii bulgari trataţi”, a continuat europarlamentarul, amintind că nicio țară nu a așteptat cât România și Bulgaria să fie primită în Schengen.
„Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 și a fost primită în Schengen în 1999. Vecinii maghiari, la fel ca toate celelalte state din est, au intrat în Uniunea Europeană în 2004 și au fost integrați deplin în Schengen în 2008. Croația a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 și are libera circulație deplină atât aeriană, terestră, cât și maritimă începând cu 1 ianuarie 2023. Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene”, a mai arătat Tomac.
Europarlamentarul mai susține că, pentru a avea valoare, un anunț privind spațiul Schengen trebuie însoțit de o „agendă clară” pentru a putea fi luat în considerare.
„Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd. Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie”, a mai spus Eugen Tomac.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. „Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a declarat premierul.
Reacția lui Marcel Ciolacu a venit după ce presa austriacă a relatat că ministrul de Interne Gerhard Karner este gata să relaxeze vetoul austriac asupra extinderii Schengen la România și Bulgaria, permițând ridicarea controalelor în aeroporturi. Granițele terestre și-ar păstra statutul actual, iar Bulgaria și România nu ar fi, totuși, oficial membre Schengen.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : B.P.