Ucraina a devenit marele semn de întrebare al summitului de la Vilnius, după ce guvernul de la Kiev a suspendat negocierile cu Bruxelles-ul.
Invitat la emisiunea „Jurnalul de seară”, jurnalistul Emil Hurezeanu a afirmat că sprijinul oferit Ucrainei de Rusia este mult mai substanțial decât acela pe care l-ar primi de la Uniunea Europeană.
„Cine exercită șantaj și presiune? Probabil nici Rusia întru totul, pentru că Ucraina este una din marile țări istoric atașate de Rusia. Acolo au fost cnejii Kievului, acolo a început povestea rusească. De decenii, Ucraina se bucură, din partea Federației Ruse, de un sprijin mult mai substanțial și necondiționat, în raport cu ceea ce ar face Uniunea Europeană. Stăpânii politici și economici ai Ucrainei sunt mai sensibili la farmecul ofertelor rusești care niciodată nu sunt însoțite de condiții, de cereri, ci, dimpotrivă, sunt rezultatul unor tranzacții uneori oneroase. Aici e o tentație mare de a rămâne în clubul rușilor”, a spus Emil Hurezeanu.
Acesta a precizat că ucrainenii sunt împărțiți atunci când vine vorba de opțiunile legate de alianță. Vestul este pro Europa Centrală și Occidentală, în timp ce Sudul și Estul sunt apropiate de Rusia.
„În vestul Ucrainei este o populație catolică, cu moștenire poloneză, greco-catolică și cu opțiuni și chiar gastronomie care țin de Europa Centrală și Occidentală. Estul și Sudul sunt pro ruse. E clar că ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni după ce acest președinte ales pe liste și pe o agendă pro rusă a demarat și a demarat și a promovat un întreg proces de apropiere de Uniunea Europeană până cu o săptămână înainte de Vilnius. E clar că s-a întâmplat ceva care însă a depășit și tradițiile și tentațiile oligarhiei ucrainene de a răspunde tot timpul ofertelor Rusiei și a semănat mai degrabă cu șantajul sau cu fixarea unor condiții care ar fi costat Ucraina mai mult în situația în care le-ar fi respins și s-ar fi apropiat de UE. Dar nici așa, nu este sigur că, astăzi și mâine la Vilnius, președintele ucrainean nu va opta în continuare – rămâne de văzut în ce măsură Uniunea Europeană acceptă – pentru relația în trei. Se poate ca UE să accepte ideea ca o țară ca Ucraina, sau chiar o țară ca Rusia ar putea să cânte la două piane? Uniunea Europeană nu va accepta niciodată, pentru că își va dilua foarte mult mesajul. Cei care ar refuza primii și nu ar accepta acest joc în trei ar fi rușii înșiși”, a mai spus Emil Hurezeanu.