„Greșește făcând asta, pentru că este un semnal al retragerii dintr-o poziție care îl stânjenește – poziția de perdant la prezidențiale. Are majoritate în Parlament, e șeful Guvernului. (...) Ponta nu are motive de defensivă acum. El nu trebuie să pară învins, obosit, plictisit, supărat pe sat. S-a supărat cineva pe sat. Știți cine se supără pe sat! Și lasă pe cine? Pe dl Oprea la butoane? Nu! Dl Ponta este în situația de a fi prim-ministru cu un guvern parțial refăcut, împrospătat, a făcut două-trei mișcări – asta cu retragerea Legii amnistiei și grațierii, cu punerea în offside a dlui Meleșcanu -, deci exagerează cu retractilitatea și cu retragerea”, a spus Emil Hurezeanu.
„O fi obosit, toți suntem obosiți. Omul acesta e într-o încleștare, încleștarea nu s-a terminat, deci orice pas pe care îl face înapoi, este un pas pe care automat pe care îl ocupă celălalt. Omul acesta dă semnale de oboseală și de retragere, defensive, care nu-l avantajează”, a completat Emil Hurezeanu.
Pe de altă parte, analistul face legătura și cu situația din PSD: Victor Ponta „este sub presiunea unor forțe care după părerea mea au apărut mult prea repede în interiorul PSD, între tabere (...) Bănuiam toți că un partid de-ăsta monolit, cu foarte multe cinuri și cinovnici, nu?, și baroni, și căprari, și almanahe sau carnavalierii de la Constanța, partidul ăsta se rostogolește într-un fel ciudat, exotic și mă rog, are multe hibe sau probleme, dar fiind pe valurile victoriei, nu se vedea. Când ești la putere, când ești mereu victorios, îți ascunzi bine punctele vulnerabile”.
Emil Hurezeanu consideră că înfrângerea PSD este doar parțială și că în continuare partidul are posibilitatea să câștige teren: „Acum, sigur, e o înfrângere care nu e totală, e o înfrângere parțială, a unui singur om, un singur om a candidat din partea acestui partid. Ar trebui să rămână pe locurile lor. Tovarăși, rămâneți pe locurile dvs, nu intrați în panică! Dovediți că aveți un buget ca lumea, că toate măsurile populiste pe care le-ați prezis sunt compatibile cu evoluția economică reală a României și cu așteptările oamenilor și că nu s-ar fi transformat în miniciuni, dacă ați fi ajuns voi la putere întrutotul și așa mai departe. Deci, dle Ponta, stai la locul dumitale! Stați pe locurile voastre, tovarăși!”, a îndemnat Emil Hurezeanu.
„Poate omul e și obosit, îl înțeleg. Sigur că e obosit și speriat, nu se aștepta. Dar asta e, bâlba aia, oprirea aia din datul cu mână sub căciula de astrahan în 21 decembrie 1989, semnul ăla când, pe culmile speranței te întâlnești cu disperarea... Pe culmile disperării, e un blocaj acolo. Cunoaștem secvența! Se împlinește în curând sfertul de veac. În mic funcționează acum, dar totuși, nu moare nimeni! Toată lumea trăiește, partidul ăsta are jumătate din voturi, a câștigat primul tur, a câștigat alegerile, a făcut un fel de USL, lăsați-l să respire, să trăiască, trebuie să se purifice. Chiar și fără dl Ponta e posibilă purificarea”, a conchis Emil Hurezeanu.