Raport EFOR. Lista firmelor abonate la bani publici în judeţe

Data actualizării: Data publicării:
ECONOMIE BANI EURO BANCOTE AGERPRES

Expert Forum acuză cheltuirea în regim clientelar, bazat pe afinități locale și pe relații ''la centru'', nu neapărat politice, a banilor din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), datele rezultatele în urma unei analize care a urmărit derularea programului și achizițiile publice în zece județe fiind publicate în ultimul raport al organizației.

bani euro dolari GettyImages-107158537
Foto: Gulliver/Getty Images

 

Județele monitorizate de raportul citat sunt Giurgiu, Tulcea, Vâlcea, Dâmbovița și Suceava, precum și contractele încheiate cu consilii județene din Hunedoara, Bacău, Vaslui sau Teleorman.

''După ce am analizat sute de achiziții, constatând că informația din SEAP și de la MDRAP nu există nici centralizată și nici completă,  am concluzionat că pe de o parte, clientelismul nu pare a ține cont neapărat de partid, ci mai degrabă de afinități locale și de relațiile la“centru”, iar alocarea și procedurile discreționare ale MDRAP țin de neclaritatea și politizarea programului și de achiziții netransparente de la nivelul beneficiarilor'', arată cei de la Expert Forum.

Principalele probleme ale planului de dezvoltare locală identificate de organizația citată indică faptul că nu există cifre și statistici clare legate de sumele cheltuite, numărul de proiecte implementate, stadiul sau evaluarea acestora post-achiziție. De asemenea, nu au fost identificate criterii clare de evaluare a proiectelor și nu s-au publicat informații legate de evaluarea acestora.

EFOR arată că nu există nicio listă publicată cu sancțiunile/sumele recuperate de către MDRAP în cazul neîndeplinirii condițiilor contractuale sau încălcării legislației de către beneficiari și, de asemenea, există dificultăți în a urmări diferența între fondurile angajate de MDRAP și plățile reale efectuate către autoritățile locale.

Proiectele se întind pe o perioada prea lungă. Există contracte semnate în 2008-2012, care nu sunt încă finalizate și încă primesc finanțare de la MDRAP, se mai arată în raport.

În privința achizițiilor publice, cei de la Expert Forum observă că în județele analizate sunt 5-6 firme care câștigă peste 50% din achiziții. Multe dintre ele au dosare penale (evaziune fiscală, mită, favorizarea la achiziții publice etc) sau sunt conectate politic, conform informațiilor din presă, citate de organizație.

Cazuri concrete

Județul Dâmbovița: În intervalul 2013-2016, MDRAP a finanțat 156 de proiecte, valoarea totală fiind de circa 184 milioane lei. Cea mai mare sumă a fost alocată în 2015 (81,63 milioane lei), cea mai mică în 2013 (13,01 milioane lei).

Cele mai multe proiecte au mers către Consiliul Județean (19) și comunele Bușcani, Cobia, Sotânga (5), Bărbulețu, Râul Alb, Glodeni și Văleni Dâmbovița (câte 4).

Firmele care au semnat cele mai multe contracte sunt SC Lucrări Drumuri și Poduri SA, SC Iulcover Group SA (9 contracte), Cast SRL (7 contracte), Nosfils, Consral, Potential Cons (5 contracte), Ilva Impex SRL, Complis SA, Coni SRL (4 contracte), Ratelen Construct / Ratelen Club (8 contracte).

Pentru 22 de achiziții nu există câștigători, acestea fiind încă în desfășurare, în diverse faze.

* Cast SRL este o firmă cu sediul în Bănești, județul Prahova, care a semnat 377 de contracte, în valoare de 375,24 milioane euro, majoritatea în Prahova și Dâmbovița. Firma este sub urmărire penală în dosarul în care apare și președintele PSD al CJ Prahova, Mircea Cosma. Acesta ar fi primit mită de la Cast și alte două firme pentru a primi contracte pentru deszăpezire, dar și pentru a li se deconta prioritar cheltuieli din contracte mai vechi. Acuzația include și supraevaluarea contractelor.

Firma înregistrată în Bănești era controlată de Costin Gimi Palada, iar la Registul Comerțului figurează ca administrator Olga Palada. Conform informațiilor publicate în presă, deputatul Vlad Cosma - fiul lui Mircea Cosma - ar fi primit 10% din valoarea unei lucrări pentru a interveni pe lângă tatăl său. Banii ar fi urmat să ajungă conform lui Palada în conturile PSD Prahova.

* General Trust Argeș este controlată de Cătălin Spătaru, finul chestorului Ion Stoica, comandant al IPJ Vâlcea și fost comandantul IPJ Olt. Conform presei locale, Stoica este apropiat al PSD și al președintelui CJ, Ion Câlea. Omul de afaceri a fost reținut pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Firma Potențial Cons a fost deținută de către deputatul PDL Ioan Folescu, care a vândut-o colegului de partid Dumitru Georgică. Firma a avut cele mai multe contracte cu CJ Dâmbovița (7), cu Primăria Municipiului Târgoviște (12) și cu SC Filiala de Distribuție a Energiei Electrice - Electrica Distribuție Muntenia Nord S.A (13), în fruntea căreia a fost numit Folescu.

* Ilva Impex SRL este controlată de fostul consilier municipal PDL din Târgovişte, Ilie Valentin. Firma a câștigat 49 de contracte, în valoare de 12,26 milioane euro, încheiate cu mai multe primării, Inspectoratul Școlar, Universitatea Valahia sau spitale din Dâmbovița. În timp ce din PNDL a adunat peste 3,5 milioane lei, conform răspunsurilor primite de la CJ Dâmbovița, SC Ilva Impex a construit și un centru de informare de aproape 6 milioane de euro în comuna Potlogi, care este conform presei aproape nefolosit. Ilie Valentin a avut probleme și cu Agenția Națională de Integritate, întrucât a votat proiecte de infrastructură educațională, iar apoi a participat la procedurile de achiziție publică prin firma sa.

* Firma Complis a fost deținută de către fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și deputat PSD Gheorghe Ana. În 2011, acesta cedează firma lui Victor Sanda (fost prefect al județului în perioada 2001-2004 și deputat PSD între 2004 – 2008 și lider PSD). Firma a câștigat din contracte în 2007 și 2008, când acesta era președinte al CJ, sumele de 1,86 milioane euro, respectiv 5,35 milioane euro. Din PNDL (4 contracte), firma a câștigat aproape 10,5 milioane de lei. Fostul ales local a declarat că fusese acționar la firma respectivă în timp ce deținea și funcția publică.

* Coni SRL este controlată de Nicolae Onea, arestat în 2014 pentru evaziune fiscală, denunțător al lui Mircea Cosma. Firma se ocupă de infrastructură și dezăpeziri, iar sediul este într-un spațiu în care nu se găsește nimeni. Firma a câștigat 134 contracte în valoare de 133,95 milioane euro cu primării, Apa Nova, E.ON, Compania Națională de Investiții etc.

Județul Giurgiu: Au fost aprobate 145 de proiecte. Unele dintre ele au fost aprobate pentru ciclul 2016- 2019 și nu au început încă procedurile de achiziție. Pentru 81 dintre proiecte nu există câștigătorul anunțat în SEAP, deși procedura de participare este inițiată. Dintre firmele care au câștigat contracte cu unitățile administrativ teritoriale din județ (fără a lua în calcul CJ) se numără Stradem Construct, Prescom Construct, Gecor, Coni sau Style Construct.

La Consiliul Județean, lucrările au fost împărțite între Romstrade (7), Tehnologica Radion (2), Dimar (2) și Expres Construct ANK. Romstrade a luat din contracte 55 de milioane, iar la toate cele șapte achiziții s-au prezentat doar câte doi ofertanți. Patru dintre lucrări sunt neîncepute, deși data atribuirii anunțului în SEAP este din 2012.

* Romstrade are în SEAP înregistrate 53 de contracte în valoare de 1,33 miliarde euro. Nelu Iordache a fost arestat în 2012, pentru deturnare de fonduri, iar firma a intrat în insolvență. Iordache a câștigat cele mai bănoase contracte în relația cu CNADNR, cu MDRAP, pentru lucrări și modernizare a drumurilor locale din Prahova, Giurgiu, Ilfov, Bistrița Năsăud, Maramureș, Arad și Bihor.

* Tehnologica Radion este condusă de Theodor Berna, inclus și el printre așa numiții „regi ai asfaltului”. Acesta a fost arestat pentru evaziune în dosarul lui Marcel Păvăleanu. Berna a câștigat peste 1 miliard de euro din contracte cu statul, majoritatea cu primării din București, dar și din Giurgiu. În presă au apărut declarații conform cărora Vasile Blaga ar fi făcut presiuni asupra lui Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțatelor, ca firma să câștige contracte de achiziție publică în județul Olt.

* Stradem Construct îi are ca asociați pe Gheorghe Ion și Iuliana Ceabotă. Firma a fost înființată în 2008, are o activitate relativ redusă și este cercetată în dosarul Păvăleanu.

* Gecor este legată de parlamentarul PSD Cătălin Voicu, iar ulterior de George Cusă, care ar fi fost cununat de Voicu. Între 2004 și 2007, mama parlamentarului condamnat pentru fapte de corupție a făcut parte din acționariat. Firma a avut cele mai bune câștiguri în 2008 și 2012-2013. În SEAP are 82 de contracte valorând aproape 83 de milioane de euro, încheiate cu CNANDR (48) și unități administrativ teritoriale din Giurgiu.

Județul Tulcea: Au fost identificate 71 de proiecte, iar la 24 dintre acestea, câștigătorii procedurilor nu se regăsesc în SEAP. Cele mai multe informații lipsă sunt asociate cu Babagad și Dăeni. Consiliul Județean a avut trei contracte, dintre care două au ajuns la Asocierea Fil Construct Sarichioi cu Glacial Prod, iar celălalt la Asocierea WFA Impex – Tib Cons.

La capitolul unități administrativ teritoriale din județ, principalii câștigători sunt Fil Construct (7 proiecte), Oyl Company Holding AG (5), Mixtura, Cimex, Tib Cons (3).

* Fil Construct are contracte de peste 28 milioane de euro, cele mai multe fiind înregistrate cu CJ Tulcea. Din datele identificate, firma a încheiat contracte cu Casimcea, Chilia Veche, Niculiţel, Peceneaga, Sarichioi (2) și Valea Teilor. Presa locală a scris despre legăturile dintre cei doi asociați, Liuba Gurei şi Filip Gurei, și fostul președinte al CJ, Victor Tarhon (PDL). Între 2009 și 2012, firma ar fi primit 14 contracte, în valoare de 41 de milioane de lei, fără TVA. Tot presa locală a scris faptul că doi directori din cadrul CJ ar fi desființat Direcţia Judeţeană de Servicii Publice pentru a face loc Fil Construct și Glacial Prod, o altă firmă despre care s-a scris că este apropiată de liderii politici locali. De asemenea, Filip Gurei a mai avut un contract cu Primăria IC Brătianu, ca administrator al firmei Deltacons. Cea mai mare parte dintre investițiile PNDL la care a lucrat Fil Construct sunt aprobate în 2014, respectiv pentru intervalul 2015-2018. Dintre cei șase primari, doi sunt PNL (unul ajuns la PSD), doi PSD, doi PDL. Un contract de 16,01 milioane lei a fost câștigat în mandatul de președinte al CJ al lui Horia Teodorescu (PSD) și a fost suplimentat prin acte adiționale, la 17,67 milioane lei (cu TVA), respectiv 23,76 milioane lei. Cel de-al doilea contract s-a făcut prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

* Oyl Company Holding AG, avându-l ca unic asociat pe Corneliu Dragomir, are înregistrate în SEAP 129 de contracte în valoare de 100,7 milioane euro. Cele mai multe cu CNADNR, precum și cu autorități contractante din Ialomița și Constanța. Firma este înregistrată în Slobozia, iar contractele câștigate de companie în Tulcea sunt la Babadag, Beidaud, Ceamurlia de Jos (3) și Cerna. Legat de Oyl Company s-a scris în presă faptul că ar fi fost favorizată de autoritățile din Ialomița și există chiar și un dosar penal pentru abuz în serviciu în legătură cu lucrarea de modernizare a drumului județean DJ201A Coșereni-Adîncata.

Județul Vâlcea: Conform informațiilor furnizate de CJ Vâlcea, ar fi vorba de 154 de proiecte pornind din 2013 și incluzând pe cele din perioada 2015-2018. Pentru perioada 2016-2019, lista cuprinde 15 proiecte, cu alocații de 31,84 milioane lei. Din suma aceasta, aproape 11 milioane ar urma să meargă la Lungești pentru înființarea unui sistem de canalizare și stație de epurare. Conform listei publicate pe site-ul MDRAP, ar fi 188 de proiecte, o parte dintre ele neprimind alocări financiare.

Cea mai mare parte din bani a mers către comuna Măldărești – 62,53 milioane lei, reprezentând aproape 12% din toți banii PNDL din județ. Măldărești are o situație specială, întrucât la începutul anului 2016, în primărie mai lucra doar secretarul instituției, întrucât primarul Ion Dragu și alți 11 angajați au fost trimiși în judecată pentru că ar fi falsificat peste 3000 de documente, cauzând un prejudiciu care se ridică la peste un milion de lei.

Din 188 de proiecte, pentru 83 de achiziții nu au putut fi identificate societățile câștigătoare. Firmele care au făcut cel mai mare profit în Vâlcea sunt Cazicom (11 – în diverse asocieri), Strabag, As-Trans (6), Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Vâlcea (7, inclusiv asocieri), Viceexpert și Electrovâlcea (5).

* Cazicom este condusă de Ion Cazan, membru PSD și tatăl lui Laurențiu Cazan, membru în CA al CET Govora și lider al tinerilor liberali din județ. Presa locală a scris despre firma lui Cazan că ar fi abonată la contracte locale, alături de Strabag, și că ar fi apropiată de președintele CJ, Ion Câlea (PSD) și de președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Una dintre lucrările executate de Cazicom, în parteneriat cu Strabag, a fost DJ 677, care din cauza ploilor din 2014 a fost distrusă semnificativ, datorită calității deficitare.

* As Trans este administrată de Mihai Șoavă și a câștigat din contracte 15 milioane de euro, în mare parte cu primării din Vâlcea.

* Viceexpert este administrată de Victor Petcu, trimis în judecată, în 2016, de către DNA, pentru fraude cu fonduri europene. Firma lui Petcu ar fi câștigat 102,33 milioane euro din peste 71 de contracte.

* Delta ACM are acționari pe Elena Buzdea, Ionel Pirpiliu (fratele deputatului PDL Ștefan Pirpiliu) și Florea Diaconu.

Lista completă a firmelor poate fi găsită în Raportul EFOR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...