ACTUALIZARE. Eduard Hellvig a primit votul Parlamentului pentru funcția de șef al Serviciului Român de Informații.
498 de parlamentari au votat „pentru” și 15 „împotrivă”.
În urma acestui vot, Eduard Hellvig a depus jurământul. El a vorbit apoi în plen despre prioritățile mandatului său. El a arătat, de asemenea, că este esențial controlul Parlamentului asupra serviciului.
„Responsabilitatea de a asigura securitatea cibernetică a Ucrainei arată statutul obținut în cadrul comunității de informații euro-atlantice. Prioritățile SRI trebuie să fie consolidarea performanței, atât în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, cât și într-un context geostrategic tensionat. Consider esențiale două coordonate de acțiune: combaterea corupției și dezvoltarea capacității de apărare a siguranței naționale”, a spus el.
„A fost un vot destul de concludent. Este o mare responsabilitate pentru mine și sper să facem ceva extraordinar de bun pentru cetățeni”, a declarat el apoi presei.
Eduard Hellvig a mai spus că instituția în sine nu are probleme de imagine și că a apreciat faptul că SRI și-a păstrat independența în mandatul predecesorului său, George Maior.
„Această independență instituțională pe care SRI a avut-o față de corpul politic cred că e important să fie dusă mai departe și, din aceste considerente, cred că dacă au fost anumite mici sincope, lucrurile pot fi îmbunătățite. Poate o transparență mai mare în zona de comunicare, poate o diplomație publică mai prezentă ar ajuta la transparentizare, dar pe fond nu cred că există probleme fundamentale”, a spus noul șef al SRI.
Întrebat cum va colabora cu Florian Coldea, care a fost director interimar al SRI după demisia lui George Maior și care redevine adjunct al șefului instituției, Eduard Hellvig a răspuns: „La momentul acesta nu am niciun motiv pentru care să nu colaborez cu toți adjuncții din SRI și, evident, și cu dl. General Coldea”.
_______________________________
Eduard Hellvig a fost nominalizat pe 19 februarie de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului Român de Informaţii.
Principalele partide parlamentare, inclusiv PSD, au anunţat că vor vota această propunere.
„Vom vota pentru, pentru că este vorba de o persoană, Edi Hellvig, cu care am lucrat şi am fondat USL. Poate cu ocazia asta închidem povestea cu USL şi lovituri de stat, dar ca principiu cred că merită o dezbatere - după acest vot, nu este o condiţionare - legată de faptul că, cu cât ai mai mulţi oameni reprezentaţi, mai mulţi implicaţi în conducerea ţării, cu atât se pot limita greşelile”, a spus președintele PSD, Victor Ponta, într-un interviu televizat, potrivit Mediafax.
El a reluat ideea că principiul ca puterea să nu aparţină unui singur partid, invocat după ultimele alegeri prezidenţiale, nu trebuie aplicat doar în cazul PSD, ci şi pentru PNL.
Miercuri, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că acuzele PNL privind tergiversarea de către PSD a votului pentru Eduard Hellvig la şefia Serviciului Român de Informaţii (SRI) reprezintă „o prostie”, el reiterând faptul că social-democraţii îl vor vota pe Hellvig la şefia serviciului.
El a reiterat şi faptul că PSD doreşte o discuţie publică, în Parlament, între forţele politice şi în opinia publică, despre păstrarea unui echilibru între putere şi opoziţie atunci când se fac numiri.
Săptămâna trecută, Eduard Hellvig a primit aviz favorabil şi în Comisia parlamentară de control al activităţii SRI.