Dragnea: Nu văd niciun motiv pentru care protocoalele SRI să nu fie făcute publice
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că susţine „fără rezerve” apelul premierul Viorica Dăncilă de desecretizare a protocoalelor SRI cu alte instituţii. El adaugă că „nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate ţine loc de lege sau de Constituţie”.
„Eu susţin fără rezerve şi apelul public, pentru că mai mult de un apel public doamna prim-ministru nu poate face, SRI-ul nefiind în subordinea Guvernului. Susţine apelul public al prim-ministrului, l-am făcut şi eu anul trecut şi tot astăzi am înţeles că ministrul Justiţiei va solicita în mod oficial Ministerului Public desecretizarea acestor protocoale, mai ales în condiţiile în care au fost câteva audieri la comisia SRI”, a spus Liviu Dragnea.
Preşedinte PSD a spus că a aflat public de faptul că preşedintele comisiei SRI, Claudiu Manda, va cere desecretizarea acestor protocoale şi spune că „nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate ţine loc de lege sau de Constituţie”.
„S-a tot vorbit despre faptul că aceste protocoale au fost făcute în baza unor decizii CSAT, ori am văzut toţi comunicatul de la CSAT, care este corect. CSAT nu a aprobat niciodată astfel de protocoale, nici n-a cerut (...) să se facă astfel de protocoale. Nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate ţine loc de lege sau de Constituţie”, a continuat acesta.
„Noi nu vedem, eu, personal, nu văd niciun motiv pentru care aceste protocoale să nu fie făcute publice, pentru că sunt din ce în ce mai multe voci care spun că acestea au fost făcute fără o bază legală”, a mai adăugat Dragnea.
Întrebat dacă el crede că aceste protocoale mai sunt în vigoare, liderul social-democraţilor a răspuns: Din moment ce ele nu sunt desecretizate, din moment ce noi nu avem un acces public la ele, nici nu cred că a apărut până acuma vreo informaţie care să ne spună că ele nu mai funcţionează. Nu ştim asta”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr, luni dimineaţă, începerea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism si Serviciul Român de Informaţii, anunţă Ministerul Justiţiei.
Conform unui comunicat de presă transmis luni dimineaţă, în baza prerogativelor constituţionale şi a competenţelor legale, ministrul Justiţiei i-a solicitat procurorului general să comunice dacă şi câte protocoale secrete au fost încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Serviciul Român de Informaţii, data încheierii şi semnatarii respectivelor protocoale şi începerea procedurii legale de desecretizare a conţinutului acestora.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News