Discuțiile pe statutul parlamentarilor, amânate pentru la toamnă

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-4

De ieri era previzibil că statulul parlamentarilor nu va fi discutat astăzi, iar aleșii s-au grăbit și au pus acest punct pe ordinea de zi, pentru că nu exista o motivare a Curții Constituționale care să însoțească decizia astfel încât aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, parlamentarii nu aveau un act oficial pe care să lucreze. Au existat consultări între parlamentari și au ajuns la concluzia că pot să modifice statutul, să-l pună în acord cu decizia judecătorilor, fără să aibă un act oficial, ci doar pe baza hotărârii anunțate inițial de judecători.

Până la urmă, parlamentarii au decis că nu este sigur acest pas și că ar fi bine să respecte procedura.

Consecințele acestei amânări permit în continuare aleșilor privilegii costisitoare în condițiile în care bugetul Camerei Deputaților și al Senatului se vor termina în curând, dacă vor continua cheltuielile în ritmul de acum.

Un statut promis de la începutul sesiunii parlamentare

Parlamentarii nu au vrut să mai aştepte motivarea Curţii Constituţionale în această cauză şi au vrut să dea un vot pentru a putea pleca liniştiţi în vacanţă. „Având în vedere că suntem şi pe ultimii metri ai sesiunii, cred că putem da acest vot şi fără motivare (a CCR – n.red.) pentru că ceea ce contează este decizia, soluţia”, a declarat în acest sens Crin Antonescu, preşedintele Senatului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a atras atenţia că absenţa acestei legi nu permite Parlamentului să reducă din cheltuieli. „Toate aceste amânări succesive se traduc prin cheltuieli suplimentare semnificative care ar fi fost eliminate în situaţia în care Statutul adoptat de Parlament ar fi intrat în vigoare”, a afirmat oficialul într-un comunicat transmis imediat după verdictul Curţii Constituţionale din 19 iunie.

Aleşii trebuie să scoată din textul Statutului prevederea prin care procurorii trebuie să prezinte dovezi concrete, legale şi temeinice legislativului atunci când cer ridicarea imunităţii unui parlamentar sau a unui ministru care este şi parlamentar. Prevederea a fost declarată neconstituţională, ca urmare a sesizării lui Traian Băsescu.

Timp de şase luni, statutul aleşilor a fost plimbat între Parlament, Curtea Constituţională şi Preşedinţie. De fiecare dată, miza a fost protecţia parlamentarilor în faţa legii. Noul document cuprinde şi prevederi care mai taie din privilegiile materiale ale acestora. Astfel, cazarea gratuită la hotel nu ar mai fi asigurată de la buget, s-ar reduce numărul deplasărilor, dar şi cantitatea de benzină decontată pentru autoturismele personale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele mai mari pensii din România, conform CNPP. Cum ajungi să primești lunar o avere...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”