Europarlamentarul Rareș Bogdan a povestit la Digi24 cum s-a desfășurat întâlnirea cu cancelarul austriac Karl Nehammer pe tema aderării României la Spațiul Schengen. El a spus că liderul de la Viena a fost foarte tensionat în cursul întâlnirii și că a amintit de faptul că Austria a fost un imperiu.
„Vom continua discuțiile, nu scoate nimeni de pe agenda JAI subiectul României, intrăm la vot. Să sperăm că am venit cu un plus de argumentație. Cancelarul a fost foarte agresiv. A vorbit de cei 75.000 de migranți ilegali și a făcut referire la faptul că una dintre cele 2 rute e pe teritoriul României. A contestat cifrele Frontex”, a spus el.
Rareș Bogdan a negat informațiile conform cărora ar exista presiuni asupra firmelor austriece din România.
„E inacceptabil să spui așa ceva. E incredibilă argumentația. Statul român nu face presiuni. Vreau să văd un singur CEO care se plânge de rele tratamente”, a spus europarlamentarul.
Rareș Bogdan a mai spus că Nehammer a propus un calendar pentru o decizie în privința României și Bulgariei la Spațiul Schengen în luna martie.
„Sunt multe presiuni pe el. A intrat încordat, agresiv. Parcă vorbea în piață publică. A zis că nu e vorba de retorică electorală, dar sunt alegeri în Austria”, a spus Rareș Bogdan.
„A zis că nu se aștepta să fie primit atât de dur, că înțelege supărarea României, dar să înțeleagă că sunt mai multe lucruri care ne unesc, că trebuie să rezolve problema migranților din Austria. El a țintit mult Bulgaria. Apoi a vorbit de a două rută de migranți pe care ei o au documentată. O rută prin Bulgaria, Turcia, România. A fost foarte atent la momentul în care am explicat că această chestiune va fi percepută negativ. Poporul român nu o să accepte un refuz, e un sentimet de incorectitudine”, a povestit el.
Rareș Bogdan spune că e optimist în privința votului din Consiliul JAI și că oficialul austriac „probabil va căuta o formulă să iasă din declarațiile radicale cu fața curată. Nu știu ce formulă vor găsi”.
„A fost destul de șocat de primirea grupuului PPE, care e în general destul de prietenos. A fost încolțit. A avut un șoc când i-am zis să aibă grijă cu sentimentul care se poate crea într-o țară profund proeuropeană și să nu creeze euroscepticism acolo unde nu există. A zis că și el știe istorie și că se bucură că știu istorie și că Austria a fost imperiu, ceea ce m-a șocat. Într-o discuție normală nu amintești de o chestiune de acum 120 de ani. I-am spus că nu e cazul să ne întoarcem și că e bine să privim lucrurile care ne apropie”, a mai spus Rareș Bogdan.
Editor : M.B.