Miza acestor amendamente nu este să determine guvernul să facă modificări de substanţă în structura bugetului, pentru că USL are majoritate în Parlament, aşadar bugetul poate trece exact în forma dorită de Executiv.
Parlamentarii din opoziţie vor să îi şicaneze şi să arate că nici social democraţii nu sunt în stare să onoreze şi să voteze pozitiv solicitări făcute în alţi ani şi adresate guvernului Boc.
Citiţi şiParlamentarii primesc bugetul pe mail. PDL vrea să depună peste 9.000 de amendamente
Bugetul din 2013 ia în calcul o creștere economică de 1,6%
UDMR s-a limitat la sub 100 de amendamente, iar minorităţile doar la cinci.
Practic, din cele 9.000 de amendamente depuse de democrat – liberali, 6.000 sunt copiate întocmai de la social - democraţi şi liberali. Este vorba de amendamente depuse de PSD şi PNL în alţi ani şi pe care acum democrat liberalii le cer Guvernului Ponta pentru a arăta că nici acest guvern nu poate să îndeplinească toate propunerile şi modificările cerute de opoziţie.
Democrat liberalii spun că bugetul este de tip socialist bazat pe consum şi nu prevede bani pentru investiţii. Sunt şi propuneri concrete, cum ar fi reducerea cotei unice sau scăderea contribuţiilor sociale şi indexarea pensiilor.
Totodată, democrat liberalii solicită fonduri pentru repararea şi construirea unor biserici.
Dezbaterile pe buget încep mâine, cu discuţiile în comisiile de specialitate, iar peste o săptămână ar urma să intre în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Oltean despre amendamentele depuse de PDL la buget: Am plagiat cu toţii ca nebunii, aşa e la modă
Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă dacă parlamentarii PDL din Bistriţa-Năsăud, respectiv el şi senatorul Cristian Florian, au depus amendamente la proiectul de buget pe 2013, Oltean a răspuns că au depus aproximativ 400 de amendamente.
„Pentru bugetul care a fost depus, am depus aproximativ 400 de amendamente la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Le-am luat pe cele 220 de amendamente pe care le-au depus distinşii mei colegi de anul trecut, Răducu Moldovan, zis preşedintele CJ (fost deputat PSD în mandatul trecut -n.r.),Ioan Ţintean, zis prefectul judeţului (fost deputat PNL în legislativul trecut - n.r.), le-am aşezat frumos în pagină, în loc deRadu Moldovan am scris Ioan Oltean, în loc de Ioan Ţintean am scris Cristian Florian. Plagiat sută la sută, recunoscut!”, a spus deputatul PDL de Bistriţa-Năsăud Ion Oltean.
Bugetul pe 2013 va fi discutat în 5 februarie în Plenul Parlamentului
Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 au ajuns, în 23 ianuarie, la Parlament.
Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Finanţelor, proiecţia bugetară este construită pe o ţintă de creştere economică de 1,6% şi un Produs Intern Brut de 623,3 miliarde lei.
Veniturile bugetului consolidat sunt proiectate la 209,2 miliarde lei (reprezentând 33,6% din PIB), iar cheltuielile bugetului general consolidat ar urma să atingă 222,6 miliarde lei (35,7% din PIB), deficitul astfel rezultat fiind calculat la 13,3 miliarde lei (2,1% din PIB).
Replici acide între doi lideri USL
Bugetul naște tensiuni și în sânul USL, cu toată majoritatea stabilă pe care o are Uniunea în Parlament. Ultimul motiv de ceartă a fost stabilirea calendarului pentru dezbaterea în comisiile de specialitate. Protagoniștii: președintele Camerei Deputaților, social-democratul Valeriu Zgonea, și președintele Comisiei de Buget Finanțe, liberalul Dan Radu Rușanu. Șeful deputaților a propus ca dezbaterile în comisiile de specialitate să dureze trei zile, iar raportului final al comisiilor de buget - finanțe să-i fie alocate tot trei zile. Propunerea a fost criticată de liderul deputaților liberali, Dan Radu Rușanu.
„În dorința dumneavoastră, eu vă spun un singur lucru. Unei comisii care are trei ministere îi dai trei zile la audiere, iar Comisia de buget-finanțe, care audiază toate ministerele are tot trei zile. Probabil că la dumneavoastră așa se poartă”, a spus Dan Radu Rușanu, liderul deputaților PNL.
Valeriu Zgonea nu s-a lăsat mai prejos și, la un moment dat, i-a dat replica.
„Domnule Rușanu, dumneavoastră nu aveți noțiunea matematicii. Eu sunt inginer de meserie. Ascultați-mă pe mine. Dacă dumneavoastră spuneți că 31, 1, 2, 3 și 4 înseamnă două zile, atunci eu îmi cer scuze, mă duc înapoi să mai fac școala o dată”, a replicat aleriu Zgonea, PSD, președintele Camerei Deputaților.
Democrat-liberalul Cristian Rădulescu a vrut să facă pace între cei doi lideri USL.
„Diferența dintre un inginer și un finanțist este evidentă. Pentru inginer, întotdeauna, doi și cu doi va face patru, iar pentru finanțist, constrâns de bugetul de criză, va face trei. Așa este și cu numărătoarea acestor zile”, a intervenit Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL.
Valeriu Zgonea și Dan Radu Rușanu se șicanează încă de la începutul acestei sesiuni. Printre motivele disputate s-au numărat bugetul Camerei Deputaților, dar și decizia președintelui Camerei Deputaților de a consulta Președinția, ANI șI DNA cu privire la modificările aduse Statutului senatorilor și deputaților.