Deputații din actuala legislatură care au votat modificarea Codului Penal în Marțea Neagră

Data publicării:
deputati

Ziua de marţi, 10 decembrie 2013, a rămas în istoria Parlamentului României cu numele de Marţea Neagră, din cauza adoptării unor legi (sau încercarea de a adopta în cazul altora) sau amendamente controversate la legi. Dintre cei 329 de deputaţi din actuală legislatura, 53 au votat atunci, potrivit partidulpromite.ro, pentru schimbarea definiţiei conflictului de interese și pentru acordarea de imunitate pentru infracţiunile de serviciu, inclusiv de corupţie.

deputati
FOTO: partidulpromite.ro

Intenţia Guvernului Grindeanu susţinut de coaliţia PSD – ALDE de a emite miercuri o OUG pe ascuns prin care să aducă modificări ale Codului penal şi a Codului de procedura penală, precum şi pentru graţierea unor pedepse, a fost împiedicată de preşedintele Klaus Iohannis şi sancţionată dur de opinia publică, de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi dar şi de Augustin Lazăr, procurorul general al României.

Guvernul Grindeanu ar fi vrut să reglementeze legi ce vizează abuzul în serviciu, neglijenţă în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului. În plus, ministrul Justiţiei Florin Iordache a reluat marţi dimineaţă ideea necesităţii unei legi a graţierii, el susţinând că o astfel de decizie aparţine exclusiv Guvernului.

Dacă aceste lucruri ar deveni realitate, am vorbi practic de o amnistie mascată, deoarece astfel ar fi oprite numeroase anchete şi procese în curs.

Nu este primul atac la adresa statului de drept.

Ziua de marţi, 10 decembrie 2013, a rămas în istoria Parlamentului României cu numele de Marţea Neagră, din cauza adoptării unor legi (sau încercarea de a adopta în cazul altora) sau amendamente controversate la legi, care ar însemna un regres democratic şi un atentat la statul de drept.

La acea vreme, în proiectul de lege privind amnistia, ar fi fost albite infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsa privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă. Deputaţii din Comisia Juridică au lucrat la proiectul de lege privind amnistia iar proiectul legii a intrat în dezbatere de urgenţă a Camerei Deputaţilor.

Partidulpromite.ro a studiat lista celor 329 de deputaţi din actuală legislatura şi, dintre aceştia, 53 au votat în marţea neagră modificarea Codului penal pentru schimbarea definiţiei conflictului de interese, pentru scoaterea parlamentarilor din rândul funcţionarilor publici şi, implicit, acordarea de imunitate de facto pentru infracţiunile de serviciu, inclusiv de corupţie, şi pentru micşorarea termenului de prescripţie specială.

Pentru că intenţia Guvernului Grindeanu de a emite o OUG în acest sens a fost oprită la timp, nu ar fi de mirare dacă acest proiect de lege ar ajunge în dezbatere în Parlament, pentru a fi asigurată o aşa-zisă transparenţă chiar dacă este mult mai rapidă calea prin care se adopta o OUG.

1. Eugen Bejenariu – PSD
2. Stefan Baisanu – ALDE
3. Valentin Gabriel BOBOC – PSD
4. Florica Ica CALOTA – ALDE
5. Birchall Ana – PSD
6. Solomon Adrian – PSD
7. Buican Cristian – PNL
8. Dumitru Chirita – PSD
9. Carmen-Ileana Moldovan – PSD
10. Steriu Valeriu-Andrei – PMP
11. Voicu Mihai Alexandru – PNL
12. Dîrzu Ioan – PSD
13. Caprar Dorel-Gheorghe – PSD
14. Bucura-Oprescu Simona – PSD
15. Gerea Andrei Dominic – ALDE
16. Palar Ionel – PNL
17. Bogdan Gheorghe – PSD
18. Chereches Florica – PNL
19. Cupsa Ioan – PNL
20. Szabó Ödön – UDMR
21. Suciu Vasile-Daniel – PSD
22. Ciofu Tamara-Dorina – PSD
23. Andronache Gabriel – PNL
24. Tudose Mihai – PSD
25. Varga Vasile – PNL
26. Ciolacu Ion-Marcel – PSD
27. Mocanu Adrian – PMP
28. Mocioalca Ion – PSD
29. Nicolicea Eugen – PSD
30. Babus Radu – PSD
31. Dobre Mircea-Titus – PSD
32. Dumitrache Ileana Cristina – PSD
33. Iulian Iancu – PSD
34. Márton Árpád – UDMR
35. Ion Cupa – ALDE
36. Calin Ion – PMP
37. Stroe Ionut-Marian – PNL
38. Dobre Victor Paul – PNL
39. Rosca Lucretia – PSD
40. Intotero Natalia-Elena – PSD
41. Laurenţiu NISTOR – PSD
42. Găină Mihăiţă – PSD
43. Şimon Gheorghe – PSD
44. Buicu Corneliu-Florin – PSD
45. Cozmanciuc Corneliu-Mugurel – PSD
46. Munteanu Ioan – PSD
47. Dan Ciocan – PSD
48. Ştirbu Gigel-Sorinel – PNL
49. Gavrilescu Graţiela Leocadia – ALDE
50. István ERDEI DOLÓCZKI – UDMR
51. Nicoară Romeo Florin – PNL
52. Nosa Iuliu – PSD
53. Seres Dénes – UDMR

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri