De ce vrea Călin Popescu Tăriceanu demiterea şefelor DNA şi Înaltei Curţi

Data publicării:
tariceanu - digi24

Cinci parlamentari din grupul PLR, în frunte cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi cer printr-o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis demiterea Liviei Stanciu şi a Laurei Codruţa Kovesi.

Livia Stanciu e acuzată de abuz în funcție. Acuzația e legată de cazul Marianei Rarinca, femeia acuzată de șefa Înaltei Curți că ar fi șantajat-o. Aceasta a stat șase luni în arest, apoi a fost achitată definitiv de Curtea de Apel. 

În ceea ce o privește pe șefa DNA, și aceasta este acuzată de abuz în funcție, pentru că Mariana Rarinca a fost reținută de DNA, în iunie 2014, după plângerea Liviei Stanciu.

Cei cinci parlamentari îi mai cer lui Klaus Iohannis să fie eliminată din Codul penal prevederea legată de arestul preventiv pentru cei acuzaţi de infracţiuni comise fără violenţă şi înlocuirea în Codul de procedură penală a sintagmei de „suspiciune rezonabilă” cu „indicii temeinice” pentru începerea urmăririi penale. 

Patru dintre senatori sunt membri ai Partidului Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu, iar al cincilea e independentul Ioan Ghişe. Ei le acuză pe cele două că şi-au folosit funcţiile pentru a-i face dosar Marianei Rarinca. Femeia a stat șase luni în arest preventiv, după ce şefa Curţii Supreme a acuzat-o de santaj, pentru ca apoi să fie achitată de Curtea de Apel.

(VIDEO. Povestea cazului care stă la baza scrisorii lui Călin Popescu Tăriceanu)

Marți, la o săptămână de la eliberarea Marianei Rarinca din arest preventiv, şefa Curţii Supreme a refuzat să comenteze acest caz. „Oricărui magistrat, inclusiv președintelui instanței supreme, îi sunt impuse de lege anumite restricții, limitări ale libertății de exprimare. Nu-mi cereți să-mi încalc obligația pe care o am de a nu comenta o hotărâre judecătorească definitivă pe carte sunt obligată să o respect”, a cerut Livia Stanciu.


Cătălin Boboc, președintele Comisiei juridice din Senat, a declarat că, din câte a înțeles, „Dl. Tăriceanu împreună cu puterea din Senat încearcă să mai transmită pe aceeași situație încă două sesizări - una la CSM și una la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”. În acest sens, ar urma să aibă loc miercuri o consultare între grupurile politice.

„Din câte știm cu toții, în România s-au creat niște mecanisme de autoreglare în astfel de situație. Avem un CSM și Inspecție Judiciară, care cu siguranță sesizează și verifică astfel de cazuri și nu are ce căuta politicul aici, pentru că Senatul e un for politic”, a reacționat liberalul Cătălin Boboc.

„E tare nepotrivit că actuala putere folosește necazul femeii ăsteia pentru a justifica atacurile din ultima vreme la Codul penal și de procedură penală. (...) Vor veni și vor spune: iată că se justifică toate modificările pe care noi le-am propus în ultimele săptămâni”, a declarat Cătălin Boboc.


EXPLICAȚIILE LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU:

„Ne-am adresat președintelui României pentru că noi considerăm că suntem în fața unei situații extrem de grave și ca să rezumăm, pot să apreciez că în condițiile în care președintele Înaltei Curți acuză un cetățean obișnuit și atenție, aici nu mai vorbim de politicieni și alte categorii să spunem sus-puse. În momentul în care președintele Înaltei Curți acuză un simplu cetățean și se pune în mișcare, probabil într-o manieră nu foarte transparentă, Parchetul, care decide arestarea acestei persoane, care este privată de libertate peste șase luni de zile, cred că în condițiile în care avem o hotărâre definitivă a Curții de Apel București cu privire la nevinovăția acelei persoane, începem să ne punem întrebări serioase ce se întâmplă cu unele persoane. Nu vorbesc de tot sistemul de justiție. Ce se întâmplă cu unele persoane care sunt în vârful a două instituții-cheie, Înalta Curte și DNA.

Dacă prin complicitatea lor ajungem la un astfel de abuz de putere de care vorbim încontinuu de câtăva vreme încoace (...) e nevoie de o reacție sănătoasă a societății în fața unor abuzuri”, le-a explicat jurnaliștilor Călin Popescu Tăriceanu.

„Justiția nu este întărirea instituțiilor represive care pot să ducă la astfel de abuzuri cum este cel al cetățenei Rarinca”, a mai spus președintele Senatului.

Citiți și:

Cătălin Predoiu: „Domnul Tăriceanu nu mai este președinte al Senatului, ci servitor al mafiei. Demisia!”
Livia Stanciu, despre femeia care a șantajat-o: Îi fusese prezentată soțului de colegi avocați sau foști procurori
Președintele Curții Supreme s-a plâns la DNA că este șantajată de o fostă angajată a soțului
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...