De ce încearcă USR PLUS să îl momească pe Ludovic Orban cu funcția de premier pentru a-l convinge să-l arunce pe Cîțu din Guvern

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Orban discuta cu ciolos si cu barna
Dacian Cioloș, Ludovic Orban și Dan Barna. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

După anunțul retragerii sprijinului politic acordat de către USR PLUS lui Florin Cîțu, a rămas neclar modul concret în care cei de la USR PLUS au de gând să pună în practică acest lucru, și chiar și dacă au de gând în mod real să iasă de la guvernare, având în vedere că în interiorul celor două partide, care și-au instalat deja sute de membri în funcții din administrația centrală și locală, există un larg curent de opinie care se opune părăsirii Guvernului acum, în mijlocul crizei de sănătate publică generată de pandemie.

Tehnic, retragerea sprijinului politic acordat de un partid care se află la guvernare premierului se poate concretiza prin demisia în bloc a miniștrilor, secretarilor de stat și a tuturor reprezentanților partidului din toate funcțiile obținute la negocierile pentru formarea Guvernului, sau prin depunerea unei moțiuni de cenzură. Ambele gesturi ar duce la un vot în Parlament, și, deci, la posibilitatea demiterii premierului, laolaltă cu întreg Cabinetul. Un vot riscant, având în vedere că majoritatea actuală este fragilă și încropită numai după negocieri extrem de dure în urmă cu patru luni, când situația politică era destul de diferită de cea de astăzi.  

Cei de la USR PLUS nu au clarificat lucrurile pentru că nici lor nu le este foarte clar ce trebuie și ce vor să facă, trezindu-se, la prima criză politică majoră pe care o au de gestionat, într-o fundătură. Din acest motiv încearcă, pe canale neoficiale, să lanseze o ofertă către Ludovic Orban, președintele PNL, și anume că la ședința Coaliției care va avea loc probabil luni, cu nervii calmați, l-ar putea propune pe el pentru funcția de prim-ministru, în locul lui Florin Cîțu. Sau, dacă PNL va decide să îl propună pe Ludovic Orban, USR PLUS ar accepta această variantă, pe care în urmă cu patru luni a respins-o vehement, susținând că Orban nu este un partener de încredere și că nu se ridică la înălțimea principiilor morale impuse de noua guvernare reformistă. 

Orban devine dezirabil pentru USR PLUS

Acum Orban devine dezirabil ca șef al Guvernului pentru că, așa cum și-au făcut cei de la USR PLUS socoteala, în acest moment ar fi singura soluție pentru rezolvarea problemei lor: Orban să accepte prietenia USR PLUS, să decidă să îi retragă lui Cîțu sprijinul propriului partid și să îl convingă pe președintele Klaus Iohannis (cum s-a mai întâmplat), să îl nominalizeze din nou pe el pentru postul de prim ministru. 

Atunci ar fi îndeplinită condiția „ochi pentru ochi și Cîțu pentru Voiculescu”, iar coaliția ar merge mai departe. 

Este puțin probabil ca președintele PNL sau președintele României să accepte o astfel de variantă, pentru că ar însemna ca liberalii să se plaseze în raport de inferioritate față de partenerii de guvernare, și că actualul premier ar fi sancționat pentru că a schimbat din funcție un ministru foarte contestat în interiorul PNL și criticat public și de către președintele Iohannis. 

Acest lucru ar însemna însă o prelungire a crizei politice și blocarea activității guvernamentale pentru o perioadă lungă de timp, exact în mijlocul crizei de sănătate publică. 

Cei de la USR PLUS intenționează de altfel să nu își mai lase miniștrii să participe la ședințele de guvern și să nu nominalizeze alt ministru la Sănătate. Fapt care ar duce la blocarea activității la ministerele Sănătății, Transporturilor, Economiei, Justiției, Fondurilor Europene și Digitalizării. 

Consecințele politice și de imagine ale deciziei de astăzi au fost invocate pe larg în interiorul Alianței USR PLUS, unde membrii celor două partide duc de mai multe luni lupte virulente cauzate de controlul prea mare pe care partidul lui Cioloș l-ar avea asupra USR. Miza este dată de Congresul prin care cele două partide vor deveni unul singur, cu o conducere unică și un singur președinte.

Adevarata miză: războiul Cioloș-Barna

Dacian Cioloș și Dan Barna se află în competiție deschisă pentru șefia noului partid și acest lucru este reflectat în viața internă a celor două formațiuni, dar și în deciziile strategice ca cea de astăzi. Respectiv, cei care au insistat foarte mult pentru ieșirea de la guvernare au fost cei de la PLUS, prin vocea lui Dragoș Tudorache (Dacian Cioloș anunțând pe Facebook că este în convalescență), pentru că pe ei i-ar avantaja ca Dan Barna să își piardă funcția de vicepremier.

Odată cu ea ar pierde și orice șansă de a mai fi relevant în partid și deci Cioloș ar fi principalul favorit al Congresului.

În plus, cei din partidul lui Cioloș cer să li se repereze onoarea pentru că Vlad Voiculescu era ministrul lor, nu al celor de la USR, și au refuzat varianta ca medicul Adrian Wiener, oferta USR pentru funcția de ministru al Sănătății, să fie numit în locul lui Vlad Voiculescu, deși este transpartinic apreciat ca un bun profesionist.

Postul de la ministerul Sănătății este al PLUS și așa trebuie să rămână, au argumentat cei din partidul lui Cioloș, deși, pe grupurile interne ale partidului, membrii simpli își exprimau indignarea că pentru o singură persoană care și-a pierdut funcția, partidul vrea să iasă de la guvernare aruncând țara într-o criză politică sau în brațele PSD-AUR.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri