De ce au renunțat partidele la tradiționalul mic de 1 Mai

Data actualizării: Data publicării:
captura unu mai psd

Vremea petrecerilor de 1 Mai a apus în politică. Partidele de stânga au renegat micul muncitoresc şi au renunţat să mai organizeze petreceri pentru mulţimi. Liderii de la centru preferă să stea acasă cu familia sau să meargă la pescuit, în locul întalnirilor cu simpatizanţii. În urmă cu doar câţiva ani, PSD şi UNPR puneau la bătaie sute de mii de mici şi tone de bere pentru a sărbători 1 Mai muncitoresc. Acum, micul este privit cu suspiciune, ca o formă de corupţie.

1 Mai a renăscut la PSD sub Mircea Geoană. Într-un material elaborat în 2006, de Comisia pentru planificare strategică a PSD, se insista asupra promovării „sărbătorii de 1 Mai"! Partidul s-a îmbrăcat anii următori în roşu şi a defilat prin Bucureşti de la Ateneu până în parcul Izvor. Marian Vanghelie a devenit atunci amfitrionul petrecerii muncitoreşti.

„Mie îmi plac oamenii şi îmi plac numărul lor, îmi plac oamenii foarte mult. Eu trăiam acel moment, doar că vedeam că-s 20.000 de oameni care ne cunoşteam şi veneam să sărbătorim acest eveniment. Cum să nu îmi fie dor de 1 Mai cu 25.000 de oameni? Cum să nu îţi fie dor ca lider politic, ce lider nu îşi doreşte să stea în mijlocul a 25.000 de oameni? Nici nu contează cum. Dacă eşti în jurul a 25.000 de oameni, înseamnă că eşti lider”, a spus fostul membru PSD Marian Vanghelie.

Alin Teodorescu a fost preşedintele Comisiei de planificare strategică. Și-a adus aminte de impresionanta armată de oameni adunată de întâi Mai, acum 11 ani.

„A fost un eveniment la care au venit în total, în mai 2006, peste 600.000 de oameni în toată ţara. O bere, un mic, un șpriţ, atâta timp cât păstrezi măsura nu este nicio ruşine, niciun păcat”, a explicat fostul membru PSD.

„Şi Mircea Geoană şi Cristi Diaconescu şi mai mulţi oameni care sunt din zona intelectuală dacă vreţi, nu din clasa muncitoare, au înţeles totuşi semnificaţia şi au avut curajul atunci şi am schimbat şi culoarea partidului şi am pus-o roşie, am încercat să schimbăm ideile şi să ne apropiem de oameni”, a adăugat Marian Vanghelie.

Petrecerea din Parcul Izvor a devenit reprezentativă pentru PSD până în 2010, fiind între timp multiplicată în toate judeţele. În prezent, există lideri care contestă faptul că social-democraţii au fost cei care au chemat oamenii la acele petreceri. Epoca micului este negată, în pofida evidenţelor.

„Acum zece ani organiza nu PSD-ul, organiza Marian Vanghelie. Nu facem mici anul acesta. Altceva mai vreţi să ştiţi de la mine?”, a spus vicepreședintele PSD, Olguța Vasilescu.

Au trecut vremurile alea”, a adăugat liderul social-democraților, Liviu Dragnea.

Marian Vanghelie a rămas însă nostalgic. Nu înţelege de ce este contestat micul muncitoresc.

„Dacă vreţi să fim americani aducem hamburgeri, dar nu cred, eu cred că tot un mic sau un cârnat românesc şi cu un pahar de bere”, a explicat fostul social-democrat.

Spune că 1 Mai înseamnă mai mult decât o simplă bucată de carne, deoarece această zi este un simbol al stângii.

Dacă mâine suni la telefon zece mii de oameni şi le spui vă dau un mic sau doi mici, mergeţi doi kilometri pe jos, vă spun că nu vine nimeni”, a spus Marian Vanghelie.

Cel care a terminat tradiţia din Parcul Izvor a fost Victor Ponta. Acesta a preferat ca de 1 Mai PSD să aibă alte activităţi, precum plantatul pomilor. Încet, încet, s-a renunţat de tot. În prezent, Liviu Dragnea preferă să petreacă această zi în alt mod.

„La pescuit. Aici în România o să merg la pescuit”, a spus șeful PSD.

Politicienii de dreapta profită şi ei de 1 Mai, mai ales că este zi liberă.

„De 1 mai, sărbătorim prin muncă. E ziua celor ce muncesc, măi, nu ştiţi. Acasă, în familie. Mă bucur că e zi liberă de 1 mai, aşa că o să profit şi eu”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Un alt partid de stânga, care a adunat lumea de 1 Mai, este UNPR. Istoria partidului s-a mutat acum de la stânga la dreapta după fuziunea cu PMP, iar totul a rămas istorie. Valeriu Steriu a rememorat ultima reprezentaţie în faţa poporului. 1 mai 2015, Piaţa Obor.

„UNPR-ul a fost ca o familie în care ne plăcea să şi avem momente festive. Vom trăi din ce în ce mai mult cu nostalgia acestor manifestări pentru că din ce în ce mai puţini cred că le vom putea vedea organizate astfel de întruniri”, a spus președintele PMP, Valeriu Steriu.

Actualul lider de dreapta estimează că partidele de stânga şi-au pierdut vocaţia pentru această sărbătoare şi se dezic de ea. Are şi o posibilă explicaţie pentru decăderea micului din politica mare.

„Micul a devenit simbolul mitei electorale şi tot mai multe partide evită să mai meargă spre această direcţie”, a spus Valeriu Steriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...