Fostul vicepremier și co-președinte al ALDE, exclus din formațiunea liberal-democrată la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, ar fi pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru înființarea unui nou partid. Alături de acesta se află alți parlamentari excluși din ALDE, iar un sprijin substanțial vine și de la ex-premierul Victor Ponta.
Actele privind înființarea unei noi formațiuni politice ar putea fi, potrivit unor surse, depuse la Tribunalul București în jurul datei de 1 iunie, la baza inițiativei aflându-se ex-vicepremierul Daniel Constantin și patru deputați, doi excluși din ALDE la scurt timp după excluderea lui Constantin, ceilalți, încă membri ai formațiunii conduse de Tăriceanu. Potrivit acelorași surse, s-ar putea ca și alți parlamentari ai ALDE și PSD să se alăture inițiativei, mai ales că ex-premierul Victor Ponta dă o mână de ajutor în crearea și creșterea partidului. Fapt confirmat, astăzi, chiar de fostul șef al Executivului, care a admis că-l ajută pe Constantin așa cum l-a ajutat pe Călin Popescu Tăriceanu în 2014, când a plecat din PNL și a înființat Partidul Liberal Reformator (PLR), care avea să fuzioneze cu Partidul Conservator condus de Daniel Constantin, rezultând ALDE.
Variantele vehiculate până acum pentru numele viitoarei formațiuni politice conduse de Constantin și girate de Ponta sunt Pro-România, România noastră și România mea.
Intenția creării unui nou partid a fost făcută public de deputatul Eugen Durbacă, imediat după excluderea din ALDE, la începutul lunii mai. „Sunt în echipa domnului Constantin, am rămas şi intenţionăm să facem un alt partid, alături de domnul Constantin. Suntem cinci parlamentari, vom face un grup”, declara Durbacă atunci.
La începutul acestei săptămâni, Daniel Constantin publica, pe contul său de Facebook, o fotografie în care apare înconjurat de mai mulți colaboratori, cu titlul „Un nou început!”.
A doua zi după publicarea fotografiei, premierul Sorin Grindeanu a semnat deciziile de eliberare din funcție a trei secretari de stat apropiați de Daniel Constantin. Este vorba de Vicențiu-Mircea Irimie de la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, de Cristian Cosmin de la Ministerul Muncii și de Cătălin Olteanu de la Ministerul Finanțelor Publice.