Președintele USR, Dan Barna, a precizat, la Interviurile Digi24.ro, că „USR nu mai este un ONG” și că ultimele demisii din acest partid sunt unele „disciplinare”, în urma trasării unor „linii roșii” care, de acum încolo, nu mai trebuie trecute.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„E un proces firesc în etapa de maturizare a USR. Suntem un partid deschis. Dar ideea că oricine poate să spună orice în logica unei greșit înțelese libertăți de exprimare trebuie circumstanțiată”.
„Nu așa funcționează o organizație politică. Trebuie să avem disciplină”, a spus Barna.
„Câțiva colegi par să nu înțeleagă și s-a perpetuat ideea că poți spune orice în spațiul public fără să pățești. În niciun partid din lume, un membru nu iese în spațiul public cerând să nu voteze candidatul”, a spus Barna, referindu-se la demisia Olimpiei Ardelean.
„În rest, opoziția internă e logic să existe, dar vorbind civilizat, fără calomnii”.
Joi seara, după o ședință care a durat mai bine de nouă ore, conducerea USR a decis excluderea purtătorului de cuvânt al filialei din Ilfov, Claudia Postelnicescu, pe motiv că a prejudiciat imaginea partidului.
Postelnicescu declarase despre Barna că „este un mediocru patentat, pus moț în vârful partidului fondat de altul de o gașcă de securiști de nouă generație”.
Alţi membri USR au fost suspendaţi din partid cu aceeași ocazie.
Despre orientarea politică a USR
„Din punctul meu de vedere, USR este un partid de centru-dreapta și această poziție trebuie asumată”, a spus Barna care a precizat că orientarea politică a USR, de centru-dreapta, trebuie asumată ca atare la alegerile locale și parlamentare din 2020.
„Colegii din PLUS au declarat că sunt un partid din zona de centru-dreapta”, a adăugat liderul USR care a spus că aceasta e un motiv suplimentar ca alianța USR-PLUS să participe la alegeri cu o platformă de centru-dreapta.
Despre candidatul comun USR-PLUS la alegerile pentru Primăria Capitalei și alegerile locale în două tururi
„Sunt discuții despre cum vom determina candidatul comun al alianței USR-PLUS. Va exista o competiție între cei doi candidați (Nicușor Dan, susținut de USR și Vlad Voiculescu, de la PLUS) și vom alege un candidat”.
Soluția cea mai simplă și logică ar fi ca Nicușor Dan să se înscrie în USR, toate chestiunile legate de tehnică legislativă s-ar rezolva, crede Barna.
Alegerile în două tururi reprezintă mecanismul moral, așteptat de cetățeni. Alegerile într-un singur tur nu fac decât să înțepenească în scaun primarii în funcție.
„Dacă nu reușim să avem un candidat unic al Opoziției, care să aibă capacitatea să o trimită pe Firea acasă, nu vom face decât să o aplaudăm pe Firea să câștige un nou mandat”, a spus Barna.
„Dacă se vor face alegeri locale într-un singur tur, e necesar să ne așezăm la masă și să găsim varianta candidatului unic a Opoziției”. Aceeași logică se păstrează și la alegerile pentru primari în alte municpii importante ale țării.
Dan Barna a spus că i-a cerut premierului Ludovic Orban să-și angajeze răspunderea pe subiectul organizării alegerilor în două tururi pentru că „dacă așteptăm ca Marcel Ciolacu (președintele PSD și președintele Camerei Deputaților) să ajungă să pună pe ordinea de zi acest proiect, asta nu se va întâmpla”.
Editor web: M.L.