Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă solicitarea lui Gheorghe Funar: "CC şi-ar depăşi atribuţiile dacă ar cere tuturor serviciilor date despre toţi candidaţii" 

Data publicării:
zegrean resize-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

ACTUALIZARE 11.24. Cererea a fost respinsă cu unanimitate de judecătorii Curţii, care au apreciat-o ca inadmisibilă.

Curtea Constituţională a apreciat că şi-ar depăşi atribuţiile dacă ar cere tuturor instituţiilor, inclusiv serviciilor secrete date despre toţi candidaţii.


În cererea depusă la Curte, Gheorghe Funar susţinea că șapte dintre cei 14 candidaţii prezidenţiali sunt ofiţeri activi ai serviciilor secrete române sau străine.

Am solicitat CCR să solicite orice informații și orice documente de la orice instituție a statului român, inclusiv de la informațiile secrete. Am propus CCR ca printr-o decizie să ne oblige ca până cel târziu în 25 octombrie toți candidații să dăm o declarație pe propria răspundere în care să precizăm dacă am fost, dacă suntem ofițeri activi sau nu suntem, dacă avem dublă sau triplă cetățenie și a căror state”, a spus el.

Totodată, Funar a cerut emiterea unei decizii prin care toţi candidaţii la cea mai importantă funcţie în stat să dea o declaraţie pe proprie răspundere în care să arate dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire. Preşedintele CCR a dat însă de înţeles în această dimineaţă că demersul nu va avea şanse de izbândă.

Candidatul-ofițer acoperit. Doi judecători ai CCR spun că trebuia verificată acuzația la adresa lui Victor Ponta

(Rep.: Ar putea să solicite Curtea ca toţi candidaţii să declare pe propria răspundere?) Nu ar putea, uitaţi-vă în dosarele de la BEC, este o declaraţie prin care declară pe propria răspundere că nu au făcut parte din organele Securităţii. Deci, este declaraţie pe propria răspundere, fiecare răspunde pentru faptele şi declaraţiile sale. Probabil i se pare că au declarat în fals. De regulă, procurorii fac asta”, a declarat Augustin Zegrean.

Curtea Constituţională ar fi trebuit să ceară Serviciului de Informaţii Externe date care să stabilească dacă Victor Ponta a fost ofiţer acoperit. Opinia aparţine preşedintelui Curţii, Augustin Zegrean şi judecătorului Daniel Morar şi a fost exprimată în şedinţa în care CCR a respins contestaţia depusă de Gheorghe Funar. Candidatul independent la prezidenţiale l-a reclamat pe Victor Ponta, a cărui candidatură nu ar fi validă, pentru că actualul premier ar fi spion.

Teodor Meleșcanu, iritat de scandalul „Victor Ponta- spion”

Augustin Zegrean și Daniel Morar îi critică pe cei cinci colegi pentru respingerea contestaţiei lui Gheorghe Funar, fără a verifica dacă sunt reale acuzaţiile aduse lui Victor Ponta. Curtea, în opinia lor, ar fi trebuit să se asigure că sunt îndeplinite condiţiile pentru candidatura la Preşedinţie.

Apreciem că sesizarea formulată de Gheorghe Funar (...) era admisibilă. (...) CCR trebuia să solicite SIE datele necesare pentru a stabili dacă Victor Ponta este sau nu cadru activ al acestui serviciu, iar în baza informaţiilor, să decidă dacă sunt sau nu întrunite condiţiile de eligibilitate pentru acest candidat," se arată în opinia separată formulată de cei doi judecători.

Ei susţin şi că SIE nu putea să ascundă aceste informaţii, pentru că nu pot fi declarate secrete de stat informaţiile care favorizează sau ascund încălcarea legii. Or, spun judecătorii Zegrean şi Morar, deţinerea unei poziţii într-un serviciu secret, de către un candidat, ar fi contrară Constituţiei.

Actualul prim-ministru şi candidat în cursa prezidenţială, nu că a fost ofiţer în serviciile secrete, este ofiţer activ”, spunea candidatul independent Gheorghe Funar.

Majoritatea de cinci judecători ai Curții Constituționale spune însă că această contestație a fost depusă prea târziu, dupa ce candidaturile fuseseră validate.

Se ajunge la împrejurarea inacceptabilă în care CCR este abilitată să garanteze supremaţia Constituţiei (...) soluţionând contestaţii care vizează în exclusivitate aspecte de ordin formal. Înseamnă că, chiar în ipoteza în care este pe deplin dovedit neîntrunirea condiţiilor de eligibilitate de către candidaţi, aceştia nu pot fi excluşi din competiţia electorală”, arată judecătorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”