„Războiul pensiilor” sau cine anunță că dă mai mult, poate fi descrisă pe scurt situația din interiorul coaliției de guvernare. Conflictul dintre PNL și PSD pare unul gata să explodeze în... buzunarul premierului Nicolae Ciucă.
După ce ambele partide au ieșit în spațiul public să arunce cu procente care mai de care mai mari în legătură cu majorarea pensiilor, ultima declarație a premierului, care spunea că va majora pensiile cu rata inflației, cu 15% respectiv, i-a nemulțumit profund pe social democrații obișnuiți să le ia fața partenerilor de guvernare cu anunțurile populiste.
Pentru PSD, declarația premierului a fost văzută ca o escaladare în războiul promisiunilor electorale, motiv pentru care social democrații sunt gata să umble la pensia specială a lui Ciucă, drept răzbunare, au declarat surse din partid pentru Digi24.ro.
Totul a pornit de la declarația de săptămâna trecută, când Ciucă, imediat după președintele Iohannis, a declarat că pensiile trebuie majorate cu rata inflație, adică peste 15%.
„Vor să dăm foc la țară? Procentele alea nu sunt portocale. De la 10% ajungem la 15%?”, spun surse social democrate, despre anunțul premierului.
Și dacă până acum comunicarea celor două partide excludea din start subiectul pensiilor militare, după episodul de săptămâna trecută social democrații au schimbat mesajul.
„Jalonul din PNRR spune că trebuie tăiate absolut toate pensiile speciale. Pentru 15% la pensii, tăiem de la MAI, MAPN. Pensionari vs. speciali, asta va fi alegerea domnului Ciucă”, au declarat surse din partid pentru Digi24.ro.
Potrivit ultimei declarații de avere, premierul Nicolae Ciucă primește de la MApN o pensie de 215.000 de lei anual, adică aproximativ 18.000 de lei/lună.
Social democrații, gata să umble la pensia militară a lui Ciucă
Într-o declarație de presă susținută luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că pensiile militare sunt incluse în jalonul din PNRR care prevede alinierea tuturor pensiilor la principiul contributivității.
PSD ar vrea astfel să taie și pensiile militare, la pachet cu celelalte pensii speciale, folosindu-se de un raport al Băncii Mondiale cu cerinţele pentru îndeplinirea jalonului din PNRR referitor la pensiile speciale.
„După cum ştiţi, avem un contract în derulare cu Banca Mondială pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. (...) Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale. Din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon. Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului”, a declarat luni Marius Budăi.
Documentul redactat de Banca Mondială recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate, iar perioada minimă de contribuție să fie similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii.
De asemenea, Banca Mondială recomandă ca vârsta de pensionare să fie aceeași ca pentru sistemul public general și condițiile pentru pensionare anticipată aceleași ca pentru pensiile publice generale.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat în repetate rânduri că pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale. „Pensiile militare, indiferent de domeniul unde îşi desfăşoară activitatea, sunt pensii militare de stat, sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”, spunea în vară prim-ministrul.